Tου Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αέρα βρίσκονται τα πάντα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών Αθήνας-πιστωτών το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

Πεπεισμένη να μην κάνει εκ νέου πίσω εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστέςΗ ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι η ευθύνη του αδιεξόδου ανήκει στους πιστωτές και πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις δικές της κόκκινες γραμμές. Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, η Αθήνα έχει πολλάκις δείξει έμπρακτα την επιθυμία επίτευξης συμφωνίας, κάνοντας επανειλημμένα βήματα προσέγγισης προς τους θεσμούς.

Στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έγινε στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Δευτέρας, ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν να σκληρύνει και άλλο τη στάση της η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίος υπουργός που συμμετείχε σε αυτή, έλεγε αμέσως μετά στο zougla.gr: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για λύση. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι για λύση, αλλά νέο μνημόνιο – και δη ενισχυμένο – δεν υπογράφουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικώς φαίνεται ότι επικράτησε η μέση λύση. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επιχειρήσει νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες (Ολάντ, Μέρκελ), αλλά το νόημα είναι σαφές: «Αν οι θεσμοί προσκομίσουν στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο, τότε ενδέχεται και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί από την πλευρά της με κάτι καινούργιο».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας, επιχειρεί να «μαζέψει» το εσωτερικό μέτωπο. Απορρίπτει μεν την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών όπως ζητούν τα κόμματα, αλλά την Τρίτη θα ενημερώσει την νεοεκλεγείσα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Αύριο εξάλλου θα ενημερώσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντός της εβδομάδος σχεδιάζει να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές δείχνουν ότι στυλώνουν τα πόδια, όπως έχουν δείξει σε κάθε φάση αυτής της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με το σενάριο που περιγράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Eurogroup. Εκεί θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί λύση. Αν δεν καταστεί εφικτό, θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε εκεί πολιτική λύση, τότε οι δανειστές θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει ειδικό νόμο που να προβλέπει έλεγχο κίνησης κεφαλαίων. Αν αρνηθεί να το πράξει η ελληνική κυβέρνηση, τότε «θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ε.Ε.» είναι η ευθεία απειλή. Με άλλα λόγια ή συμμορφώνεστε ή Grexit με λύση α-λά Κύπρου με έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και ασφυξία.

Είναι προφανές ότι το παιχνίδι «χοντραίνει» και η πλευρά των δανειστών δεν επιδεικνύει καμία ευελιξία, μην αφήνοντας και πολλά περιθώρια ελιγμών στην πλευρά της Αθήνας.

Τα σενάρια και οι ειδικοί

Το zougla.gr, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το «τι μέλλει γενέσθαι», επικοινώνησε με καθηγητές πανεπιστημίου και οικονομολόγους, ζητώντας τη θέση τους για τις τελευταίες εξελίξεις. 

Παναγιώτης Πετράκης – Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνων, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο zougla.gr, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Αναφερόμενος στο σενάριο να μην βρεθεί τελικά κοινή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο κ. Πετράκης σημείωσε ότι από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες που σχετίζονται με τη λήξη ομολόγων, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το τι ακριβώς πρόκειται να ακολουθήσει.

«Ομολογώ ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε τι ακριβώς θα συμβεί. Πάντως δεν είναι χρέη προς των ιδιωτικό τομέα, είναι χρέη προς τον ξένο, δημόσιο τομέα και υπάρχουν ειδικές διαδικασίες. Είναι πιο χαλαρή η διαδικασία με την οποία ανακηρύσσεται κάποιος σε πτώχευση και θέλει 1 με 3 μήνες να ολοκληρωθεί» ανέφερε.

Δημήτρης Τσαγκάρης – Οικονομολόγος

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος κ. Δημήτρης Τσαγκάρης, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, τόνισε ότι είναι ώρα ευθύνης και μεγάλων αποφάσεων, γιατί από τη μια υπάρχει η βούληση του λαού για λύση εντός ευρώ, υπάρχει όμως και η δυσκολία της σύναψης μιας συμφωνίας με τα της προηγούμενης περιόδου, τα οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλύσουν εν τέλει το ελληνικό πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση δείχνει να φοβάται με μια υπερευαισθησία που δεν την ασπάζομαι σε ότι αφορά τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικά και εργασιακά, με την έννοια ότι θα έπρεπε να γίνουν άσπρες γραμμές, γιατί η χώρα μας έχει πρόβλημα και εργασιακό και ασφαλιστικό.

»Δεν είναι τυχαία η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κονδύλι για το ασφαλιστικό συγκρινόμενη με όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν μπορεί να έχουμε πάλι ένα πακέτο μέτρων με έκτακτες εισφορές και να ρίξουμε όλα αυτά τα λεφτά στον βωμό της παραμονής στο ευρώ. Έχουμε μια λογική συνέχισης των μέτρων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε στο φως στο τέλος της ημέρας.

»Επίσης είναι επίσης βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν είναι τεχνικά έτοιμη για ρήξη, δεν έχει έτοιμο ένα plan B. Το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός που θα αναβάλει το πρόβλημα για κανένα 6μηνο ή κανένα χρόνο. Θα προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές να αποφύγουν το διαζύγιο. Πάντως από έντιμο συμβιβασμό, ήδη μιλάμε για επώδυνο συμβιβασμό» επεσήμανε.

Διονύσης Χιόνης – Καθηγητής Οικονομικών

Την βεβαιότητα πως στο τέλος, Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία εξέφρασε, μιλώντας στο zougla.gr, ο καθηγητής οικονομικών κ. Διονύσης Χιόνης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι το εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις θα ξεπεραστεί γρήγορα και θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Το θέμα έχει να κάνει με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και τη δυνατότητά της να υλοποιηθεί σε μια κοινωνία που έχει κρίση και βρίσκεται το κέντρο μιας πολύ μεγάλης ύφεσης».

Επιπλέον, ο κ. Χιόνης σημείωσε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι το αν και κατά πόσο θα μπορέσει μια συμφωνία να τύχη μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, ώστε να εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα.

«Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, μια διαφορετική σχέση για το χρέος, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αναπτυξιακό. Διαφορετικά, έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο μνημόνιο. Το θέμα είναι να το αποφύγουμε. Αν το επαναλάβουμε, τότε καλό θα ήταν να το είχαμε κάνει από τον Φεβρουάριο του 2015» κατέληξε.

«Συμφωνία άμεσα» προειδοποιούν 13 Έλληνες οικονομολόγοι

Παράλληλα, 13 κορυφαίοι Έλληνες οικονομολόγοι με κείμενο που συνυπογράφουν προειδοποιούν ότι «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολική καταστροφή».

Αναφερόμενοι στις τραγικές συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας, εντός ή εκτός ευρώ, κάνουν λόγο για μια κατάσταση που θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολη να τη διαχειριστεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση».

Για να δείτε ολόκληρη την επιστολή πατήστε εδώ…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης