Σύμφωνα με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, η άνοδος των δεξιών, εθνικιστικών και λαϊκιστών δυνάμεων αναχαιτίστηκε. Αυξήθηκε μεν η δύναμή τους, αλλά όχι στον βαθμό που αναμενόταν. Τελικά, επικράτησαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Αυξήθηκε μεν η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε σχέση με προηγούμενες ευρωεκλογές, όμως τα αποτελέσματα των εφετινών εκλογών επηρεάστηκαν κατά τον Μίχαελ Ροτ κυρίως από ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Πέραν αυτού διακρίνει «με λίγες εξαιρέσεις την τάση μείωσης της δύναμης των παραδοσιακών κομμάτων». Αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει τη διασφάλιση σταθερής πλειοψηφίας τόσο για τον σχηματισμό εθνικών κυβερνήσεων όσο και για τη λειτουργία της Ευρωβουλής καθώς και της απαραίτητης συναίνεσης στη στελέχωση των ευρωπαϊκών αξιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα αναλάβουν την Κομισιόν και την Ευρωβουλή, ο Γερμανός υφυπουργός εκτιμά ότι οι αποφάσεις στις οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν αύριο στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θα δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα. Αποφασιστική σημασία θα έχει η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει τις προτάσεις. «Όπως και στο παρελθόν, στο τέλος θα προκύψει ένα πακέτο» στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων, εκτιμά ο κ. Ροτ. Ανοιχτό παραμένει μέχρι στιγμής, δηλώνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ποια πλειοψηφία θα σχηματιστεί στην Ευρωβουλή, δηλαδή αν θα είναι συντηρητική, προοδευτική ή κάποια άλλη.

Πηγή: dw

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης