Οι κρίσεις στην ευρωζώνη θα επιμείνουν και το κατά πόσον θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας είναι θέμα «εάν θα υπάρξει και όχι πότε θα υπάρξει», εκτιμά σε συνέντευξη, του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Independent, ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι.

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος αρνείται τον χαρακτηρισμό «δόκτωρ “Ημέρα της Κρίσης”», επισημαίνοντας ότι, αντιθέτως, είναι απλώς «Δρ. Ρεαλιστής», θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει «διαβεί το κατώφλι». Πιστεύει ότι τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί και το ζήτημα θα αφορά στην ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών της Ελλάδας, κατά πρώτον και, στη συνέχεια, πιθανά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αν αποτύχει το πρώτο σχέδιο τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ορίζοντα πενταετίας όμως, θεωρεί εξαιρετικά πιθανό πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν σε ορισμένες περιφερειακές οικονομίες – την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – να έχουν ως αποτέλεσμα την έξοδό τους από την ευρωζώνη, αντί να υποστούν «μόνιμη στασιμότητα ή ύφεση».

Εμφανίστηκε, τέλος, πιο απαισιόδοξος για την Ισπανία από ό,τι εν γένει εκτιμούν οι αγορές, τις οποίες θεωρεί «πιθανώς αδιάφορες» όσον αφορά τις πιθανότητες της χώρας να μπει σε περιπέτειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης