«Και θα ζήσετε εσείς καλά και ο λαός χειρότερα…» είναι η φράση με την οποία άνοιξε ο Κωστής Χατζηδάκης την ομιλία του στη Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 .

«Κοιτάξτε γύρω σας, δείτε τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι το 97% των πολιτών δηλώνουν ότι η ζωή τους χειροτέρευσε. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν πολίτη ότι τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά χειρότερα σε σχέση με το τέλος του 2014» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 2014 που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισαν να ρίξουν την προηγούμενη τρισκατάρατη κυβέρνηση, η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα έχει ένα καθεστώς capital controls, τα οποία επιβλήθηκαν μετά την ηρωική διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμά και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Σήμερα τι επιδιώκετε; Να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014, και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης -και μακάρι να το καταφέρετε- δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Ξέρετε τι συμπεραίνω; Ότι εσείς, τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν από τρία χρόνια!».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το χρέος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά «όσα χρωστούσαμε θα συνεχίσουμε να χρωστάμε και πρόκειται απλώς για μια ρύθμιση εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2060 και με την κυβέρνηση να αποδέχεται την διατήρηση πλεονάσματος 3,5% μεσοπρόθεσμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα έχουμε νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν τα παραγνωρίζω, φυσικά. Πρέπει, ωστόσο, να μην κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες. Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε ονομαστική μείωση του χρέους. Όσα οφείλαμε, αυτά θα εξακολουθήσουμε να οφείλουμε. Πρόκειται, απλώς, για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060. Και σε αντιστάθμισμα για αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες στο Eurogroup να διατηρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι στο 2% όπως έλεγε, αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα μεσοπρόθεσμα. Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν 3 δισ. παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο. Μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα δύο χρόνια πριν. Μέτρα για τα οποία, μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπάρξει ένας μόνιμος κόφτης που να τα εξασφαλίσει!» σχολίασε.

«Κοντολογίς, μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Και ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος. Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης