Να σταματήσει τις λεκτικές επιθέσεις κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και να αποφύγει τη μονομερή καταγγελία των κανόνων, καθώς, όπως σημειώνει, σε αυτή την περίπτωση δεν θα τα έβαζε μόνο με τη Γερμανία, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» (WaS) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Ο κ. Τσίπρας πλανάται αν πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές του υποσχέσεις»Σε σημερινή του συνέντευξη προς τη «WaS» ο κ. Σουλτς τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρ’ όλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό να μη θέσει εν αμφιβόλω τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές κανόνες ή να μην τους καταργήσει μονομερώς.

«Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Όπως δηλώνει ο κ. Σουλτς, μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν «κοντόφθαλμη», δεδομένου ότι και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εντέλει να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι δεν τα έχει «διακρίνει ακόμη πλήρως», αλλά πιθανώς εδώ να έγκειται η ευκαιρία για να χαραχτεί από κοινού μια «εποικοδομητική πορεία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα έπρεπε να φοβάται τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σουλτς δηλώνει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να προετοιμαστεί, γιατί την περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ωστόσο επισημαίνει πως το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο μεγάλα θεωρεί ο κ. Τσίπρας τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, επισημαίνει: «Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι υπάρχουν περιθώρια, αλλά ότι κι αυτά έχουν όρια. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα φαντάσματα που κάλεσε. Τα περιθώρια θα εξαρτώνται από το αν θα το καταφέρει. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του στο ίδιο του το κόμμα και με τον κυβερνητικό εταίρο τον οποίο επέλεξε».

Κύκλοι Γιούνκερ: Yπάρχει έκτακτο σχέδιο για την Ελλάδα

Πιο θετικά είναι τα μηνύματα από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ανέφερε την ύπαρξη ενός έκτακτου σχεδίου, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι, αν χρειαστεί.

​Ο κ. Juncker φέρεται αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνηΟ κ. Juncker φέρεται αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνοντας, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι η «φρικτή ρητορική των Αθηνών» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξαγάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Και ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εκλαμβάνεται η συνάντηση της ερχόμενης Τέταρτης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Jean-Claude Juncker στις Βρυξέλλες.

Σαπέν: «Να συζητήσουμε για το χρέος, όχι να το διαγράψουμε»



«H Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι ωστόσο θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Εάν μια κυβέρνηση λέει “θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ”, αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους λέγοντας: «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (τον χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε».

Elsevier: «Α. Τσίπρα επιστρέψτε τα χρήματα ή περάστε έξω»

Το δημοφιλέστερο πολιτικό περιοδικό της Ολλανδίας, το «Elsevier», αφιερώνει το πρωτοσέλιδο του τελευταίου τεύχους του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο μάλιστα απευθύνεται προσωπικά, εν είδει προσωπικής επιστολής από τους συντάκτες του περιοδικού.

Στο πρωτοσέλιδό του το περιοδικό αναφέρει: «Προς τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας: Αγαπητέ κ. Τσίπρα, επιστρέψτε τα χρήματα ή περάστε έξω».

Το «Elsevier», του οποίου η θεματολογία κινείται γύρω από την πολιτική, την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις, έχει φιλοξενήσει εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ για τις ελληνικές εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το περιοδικό έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολη και υποστηρίζει ότι λύσεις είναι είτε το κούρεμα του χρέους είτε η έξοδος της χώρας από το ευρώ – κόστος το οποίο σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν οι λοιποί Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Διαβάστε ακόμη: Κούρεμα χρέους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει το AfD

Έντονες διαβουλεύσεις για το χρέος


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης