Toυ Κώστα Ιερίδη

Στην ώρα μηδέν πλησιάζει η ελληνική οικονομία με τις επόμενες ημέρες να είναι ιδιαίτερα καθοριστικές. Έτσι κρίσιμης σημασίας είναι η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία στη σημερινή συνεδρίαση θα επανεξετάσει τη ρευστότητα του έκτακτου μηχανισμού της ΤτΕ (ELA). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει ιδιαίτερα το όριο της ρευστότητας που προσδιορίζεται από τις ημερήσιες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και θα πρέπει να καλύψει, έως ένα βαθμό, το κενό ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες μετά την απόσυρση καταθέσεων φορέων του Δημοσίου (περίπου3-3,5 δις. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο ρευστότητας κατά 1,5 δις. ευρώ (συνολικά στα 75 δις), με το ποσό να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει παρασχεθεί.

Στις 6 Μαΐου

Ωστόσο, όλα φαίνεται ότι θα κριθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 6ης Μαίου που θα λάβει χώρα πριν από το Eurogroup που έχει οριστεί για την 11η Μαΐου. Εάν μέχρι τότε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τις πιέσεις. Και οι πιέσεις αυτές σχετίζονται με την ενδεχόμενη αύξηση του haircut στα ενέχυρα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας, κίνηση που στέγνωνε πλήρως από ρευστότητα την ελληνική οικονομία.

Το πολυνομοσχέδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το λεγόμενο «εφαρμοστικό» πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σειρά φορολογικών μέτρων, σήμερα θα εξεταστεί από το Brussels Group και η επεξεργασία του θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες από το Euro Working Group. Ας σημειωθεί ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, μέσω της σύστασης ενδιάμεσου φορέα, είναι τα σημαντικότερα σημεία τριβής των δύο πλευρών.

Ακόμη το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα, όπως η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η περαίωσε για ανέλεγκτες υποθέσεις των τελευταίων 10 ετών, ενώ θα φανεί εάν θα επιβληθεί, όπως λέγεται, έκτακτη εισφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης