Ο Γιώργος Σχοινιωτάκης, πρώην Εισαγγελέας και Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχολιάζει στο zougla.gr την αποκάλυψη περί του ανώτατου δικαστικού του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος σύναψε παράνομο δεσμό με συνάδελφό του, και τη βοήθησε, έχοντας πρόσβαση στις βαθμολογίες των ειδικών εξετάσεων, να ανέλθει στο Σώμα.

Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, που διακυβεύει την αξιοπιστία και το κύρος ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, μεσούσης μάλιστα της περιόδου δικαστικής κρίσης επί της διαδικασίας έκδοσης των τηλεοπτικών αδειών, οι πολιτικές και δικαστικές αρχές δεν έχουν προβεί σε κάποια αντίδραση. Η γνώμη του πρώην Γενικού Επιτρόπου είναι ότι τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να ερευνήσει και να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα η Πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό το ζήτημα, εφόσον αποδειχτεί με ακλόνητα στοιχεία, από μόνο του σαν γεγονός αποτελεί βαρύτατο πειθαρχικό αδίκημα. Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα του δικαστικού σώματος, επισύρει ακόμα και την απόλυση. Για μένα συνιστά αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός και εκτός του δικαστικού σώματος”, σχολιάζει ο Γιώργος Σχοινιωτάκης και συνεχίζει:

“Επίσης όπως διαβάζω, ο δικαστής βοήθησε τη συνάδελφό του παράνομα, δηλαδή με παράνομο τρόπο, στις εξετάσεις. Αν ο συγκεκριμένος δικαστής συμμετέχει και στη σύνθεση του δικαστηρίου που έχει επιληφθεί του θέματος για τις τηλεοπτικές άδειες, τότε πρόκειται για πολύ σοβαρή περίπτωση. Γενικά είναι δύσκολο να αποδειχτεί ότι ένας δικαστής παρανομεί, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα, σαφή και αδιαμφισβήτητα στοιχεία”, αναφέρει, σημειώνοντας ότι «αν οι παρακολουθήσεις της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του εν λόγω δικαστή έγιναν από όργανα της Πολιτείας για κάποιον λόγο, τότε αυτό δεν είναι καθόλου παράνομο».

Φυσικά αυτό που είναι παράνομο και θέτει ζήτημα ακόμα και δικαστικής εκτροπής, είναι η περίπτωση οι μυστικές υπηρεσίες να είχαν από καιρό αυτά τα στοιχεία, και να μην τα παρέδωσαν στους αρμόδιους ως όφειλαν. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ασκήσει πίεση προς τον ανώτατο δικαστικό και όχι μόνο…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτώμενος για τη σιγήν ιχθύος που ακολούθησε μετά την αποκάλυψη του zougla.gr, τόσο από τη δικαστική όσο και από την πολιτική εξουσία, ο πρώην Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνει:

«Για να επιληφθεί η δικαστική εξουσία, θα πρέπει να πάρει στα χέρια της τα ντοκουμέντα και μια συγκεκριμένη αναφορά και μήνυση για το τι συνέβη. Από τη στιγμή που τη λάβει, θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα και εν συνεχεία να κινηθεί η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

«Η πολιτική-εκτελεστική Αρχή εφόσον έχει λάβει γνώση του θέματος, θα πρέπει να λάβει μέτρα και μέσω των αρμοδίων οργάνων να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη. Οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες για τα συγκεκριμένα πειθαρχικά αδικήματα, και εφόσον υπάρχουν σαφή στοιχεία, θα έπρεπε να έχει κινηθεί η ερευνητική διαδικασία για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», καταλήγει.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης