Πόθεν έσχες στους γιατρούς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, 16:45


Την επέκταση του ελέγχου «πόθεν έσχες» και στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά τους διοικητές των νοσοκομείων, καθώς και την απογραφή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ τον Σεπτέμβριο, εξήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός κατήγγειλε περιπτώσεις γιατρών που εκτελούν όλες τις συνταγές σε ένα φαρμακείο ή γράφουν φάρμακα μόνο μίας εταιρείας, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 75% και οι ίδιοι βρίσκονται δύο και τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο των γιατρών ίδιας ειδικότητας, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την διαπίστωση του υπουργού Υγείας ότι το «πάρτι» της υπερσυνταγογράφησης καλά κρατεί, παρά την οικονομική κρίση. Πέραν του υπερβάλλοντος ζήλου των γιατρών στην χορήγηση φαρμάκων, στις καταστάσεις που έχει στα χέρια του τα τελευταία 24ωρα ο κ. Γεωργιάδης έχει εντοπίσει γιατρούς, οι οποίοι οδηγούν τους ασφαλισμένους σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο για να εκτελέσουν τις συνταγές τους ή γράφουν κατά 75% φάρμακα μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι τα ονόματα των «πρωταθλητών» στην συνταγογράφηση θα αποστέλλονται στις αρμόδιες οικονομικές αρχές για τον περαιτέρω έλεγχο των εισοδημάτων τους.

Όσον αφορά την απογραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει εικόνα για τους έμμεσα ασφαλισμένους και όσους έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, αλλά με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών αρχείων της ΗΔΙΚΑ, του Taxis και όσων Ταμείων διαθέτουν μητρώο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του εισιτηρίου πρόσβασης στα Δημόσια Νοσοκομεία από τα 5 στα 25 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας το Σεπτέμβριο, εκφράζοντας ωστόσο, αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να εισπραχθεί το συγκεκριμένο ποσό. «Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη για το 2013 εμφανίζεται μειωμένη κατά 80 εκατομμύρια, θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα την εφαρμογή του μέτρου ή την αναπροσαρμογή του ποσού».

Πρόκειται για εφαρμογή παλαιότερου νόμου, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ετησίως στο σύστημα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από το ΕΣΥ και αναμένεται μέχρι 16 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας στα οκτώ νοσοκομεία που εφαρμόζεται.

Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, είπε ότι προχωρά η εκκαθάριση των οφειλών του 2012 και ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν πληρωθεί όλες οι οφειλές του Οργανισμού για το 2011.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, 17:09