Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο τάσεις επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και στους διαδρόμους του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά στη (νέα) απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη να μετακινήσει στελέχη του ΣΔΟΕ, η οποία προκαλεί αντιδράσεις ένθεν κακείθεν.

Oι δύο προηγούμενες -φερόμενες ως επιλογές της κυβέρνησης – όπως εκφράστηκαν μέσω του κ. Μαυραγάνη, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκαν, καθώς «κόλλησαν» στις αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Από τη μία, οι κύκλοι του υπουργείου χαρακτηρίζουν την απόφαση επιτακτική, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα του Σώματος και θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ τονίζουν παράλληλα ότι «αντιδρούν όσοι δεν θέλουν τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και την ενίσχυσή της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, στελέχη της φορολογικής διοίκησης αφήνουν υπονοούμενα σχετικά με τη χρονική περίοδο κατά την οποία ελήφθη η απόφαση αλλά και τα πρόσωπα που επελέγησαν να αντικατασταθούν.

«Τα τρία κόμματα ξανά μοιράζουν την ”πίτα” του ΣΔΟΕ» αναφέρουν με νόημα.

«Κομματικοποιούν τη λίστα Λαγκάρντ»

Πηγές της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για «πλάγιες παρεμβάσεις» όσον αφορά στον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι, μέσω των μετατάξεων, η τρικομματική κυβέρνηση αποσκοπεί στο να θέσει την έρευνα της λίστας υπό τον έλεγχό της.

«Τοποθετούν στελέχη τα οποία πρόσκεινται στις παρατάξεις τους, προκειμένου να έχουν την επίβλεψη γύρω από τον έλεγχο της λίστας. Εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι τα πρόσωπα που αποχωρούν από το ΣΔΟΕ είναι αυτά που χειρίζονταν τις σημαντικότερες υποθέσεις» τονίζουν.

Παράλληλα, κάνουν εκτενή αναφορά σε μια νέα διάταξη, η οποία – όπως υποστηρίζουν – γέννα πληθώρα ερωτημάτων τόσο για τη σκοπιμότητά της όσο και για τον χρόνο κατάθεσής της στη Βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, οι καταθέτες της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που περιλαμβάνονται στα σχετικά αρχεία, αποκτούν τη δυνατότητα να γλυτώσουν το 80% των προστίμων και των προσαυξήσεων για την απόκρυψη του εισοδήματος που αφορά έως και το οικονομικό έτος 2008, δηλαδή για τις χρήσεις έως και το 2007.

«Μόνο σύμπτωση δεν είναι το γεγονός ότι τα πρόσωπα της λίστας ελέγχονται για καταθέσεις που είχαν οι 2.059 Έλληνες καταθέτες κατά τα έτη 2005 έως και 2007» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Ωστόσο σήμερα έγινε γνωστό ότι η εν λόγω διάταξη αποσύρθηκε κατόπιν απαίτησης της Τρόικας.

Τα νέα πρόσωπα της Δίωξης

Όσον αφορά τα πρόσωπα που πρόκειται να μετακινηθούν, αίσθηση στους κύκλους της φορολογικής διοίκησης προκάλεσαν τόσο η απομάκρυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (ο οποίος ασχολείται με τη λίστα Λαγκάρντ), όσο και εκείνη του Νίκου Λέκκα, η οποία είχε -ήδη- αποφασισθεί από τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Έγκυρες πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι οι επιλογές των προσώπων που θα αντικαταστήσουν τα υπό απομάκρυνση στελέχη είναι πολύ συγκεκριμένες.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι επιλογές του κυρίου Μαυραγάνη είναι οι εξής:

– στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ ο Παππάς Παναγιώτης αντικαθιστά τη Θάλια Χατζηιωαννίδου

– στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής ο Σοπασουδάκης Μιχάλης αντικαθιστά τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Λιαζόπουλος τον Νίκο Λέκκα και η Καψή Νίκη τον Κωνσταντίνο Διώτη.

– στην Περιφέρεια Αττικής πάνε οι Νίκος Δημητρόπουλος, Περικλής Παπαβασιλείου, Χαράλαμπος Καούνης, Γιάννης Μανετάκης και Κωνσταντίνος Δεμίρης

– στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας μετατίθενται οι Χρύσα Αντωνάκη και Παναγιώτης Καλλίδης

– στην Περιφέρεια Τρίπολης πάει ο Παναγιώτης Φαρλέκας

– στην Περιφέρεια Πάτρας μετατίθεται ο Θόδωρος Φλωρόπουλος

– στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης πάνε οι Κωνσταντίνος Ταουξής, Κάτια Πάλλη και ο κ. Μπάκας

– στην Περιφέρεια Λαμίας μετατίθεται η Θεοδώρα Καραλή

– στην Περιφέρεια Κοζάνης πάει η Αικατερίνη Χατζοπούλου και τέλος

– στην Περιφέρεια Ηπείρου μετατίθεται η Ιουλία Αθανασίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης