Κατά των φωτοβολταϊκών και υπέρ της καλλιέργειας των εδαφών τάσσεται ο Μανώλης Γλέζος.
Έπειτα από την ερώτηση προς την επίτροπο Γεωργίας, με την οποία ζητούσε να ξεριζωθούν τα «σιδερένια φυτά» και να καλλιεργηθούν τα εδάφη στα οποία βρίσκονται, μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» της οποίας είναι επικεφαλής, έρχεται να δώσει συνέχεια στο θέμα. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στις προσπάθειες του Μανώλη Γλέζου ως προέδρου της κοινότητας Απεράθου Νάξου για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας.

Παράλληλα ο συντάκτης του κειμένου επιτίθεται στους «όψιμους φωτοβολταϊστές,» όπως τους αποκαλεί και ζητεί να αποδοθούν «ευθύνες σε αυτούς που ξεγέλασαν αγρότες, ξερίζωσαν καλλιέργειες, φύτεψαν τα σιδερένια πάρκα εκεί που δεν έπρεπε, αλλά κατάφεραν με ευκολία να προωθήσουν τραπεζικά δάνεια και επιχειρηματικά συμφέροντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κείμενο «ένα νέο Εldorado στην Ελλάδα της κρίσης, στήθηκε, με όρους που θύμιζαν την χρηματιστηριακή φούσκα της περιόδου 98-99» ενώ αναφέρεται:

«Τα φωτοβολταϊκά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εξελίχτηκαν σε μια νέα μετοχή-φούσκα και χιλιάδες αγρότες, παρατούσαν τις καλλιέργειες τους για να στήσουν τις νέες, “πράσινες”, “οικολογικές”, “σίγουρες” και κυρίως ξεκούραστες επενδύσεις που το σύστημα πρόβαλλε σαν λύση, όχι στο ενεργειακό πρόβλημα, αλλά στη κρίση χρέους που είχε ξεσπάσει.

Φτηνά τραπεζικά δάνεια και εγγυημένο εισόδημα για αυτούς που θα παρατούσαν τις καλλιέργειες και θα φύτευαν στα χωράφια την νέα «πράσινη» τεχνολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «επενδυτές» που άφησαν τις καλλιέργειες, έμειναν με τα χρέη προς τις τράπεζες και με τη ΔΕΗ να υποχρεώνεται να αθετεί τις υποσχέσεις του κράτους.

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που μαζί με τις υπόλοιπες, όταν με σύνεση και σεβασμό στο περιβάλλον, στους ίδιους τους συμπολίτες μας αλλά και τους νόμους που έχει θεσπίσει το κράτος και η Ε.Ε. μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα», λέει το κείμενο και συνεχίζει:

«Στην σημερινή Ελλάδα των «ημετέρων», που καταστρατηγούνται οι νόμοι και οι κανόνες που έχουν οι ίδιοι και οι Ε.Ε. θεσπίσει, στην Ελλάδα της “ανάπτυξης” του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου που καταστρατηγείται και η ίδια η λογική της ανάπτυξης και επικρατεί το πρόχειρο, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων, και η απέχθεια προς τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, το μόνο που δεν περιμέναμε από όλους αυτούς, είναι να κατανοήσουν την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου που αναφέρθηκε αρνητικά στην μετατροπή της καλλιεργήσιμης γης σε “σιδερένια πάρκα” και όχι στην ανάγκη εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας που έμπρακτα έχει προωθήσει.

Όμως για όλα αυτά θα υπάρξει και συνέχεια και θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες σε αυτούς που ξεγέλασαν αγρότες, ξερίζωσαν καλλιέργειες, φύτεψαν τα σιδερένια πάρκα εκεί που δεν έπρεπε, αλλά κατάφεραν με ευκολία να προωθήσουν τραπεζικά δάνεια και επιχειρηματικά συμφέροντα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης