Θρίλερ διεξήχθη με την ψηφοφορία κατ’ άρθρο στη Βουλή των άρθρων του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, με το άρθρο 29 που αφορά στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών, αλλά και με το άρθρο 6 που αφορά στις δικηγορικές εταιρείες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της συνεδρίασης η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Τελικά, η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων καταψηφίστηκε, ενώ υπερψηφίστηκαν όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, σε σύνολο 253 παρόντων, υπέρ του επίμαχου άρθρου, τάχθηκαν 101 βουλευτές, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν «παρών», με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αρκετοί ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε αρκετές από τις διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου, την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει εξαρχής πως δεν θα το υπερψήφιζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη νέα εκδοχή της διατύπωσής που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, η νομιμοποίηση της υπερωριακής εργασίας ενός φαρμακείου γίνεται «όπως προσδιορίζεται απ’ τη νομοθεσία και την εκάστοτε υπουργική απόφαση», ύστερα από την υποβολή σχετικής αίτησης από πλευράς του.

Διαφωνίες και για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων

Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πολλές διαφωνίες και για άλλες διατάξεις, όπως αυτές που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών (άρθρο 24), κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ (άρθρο 19), σύσταση δικηγορικών εταιρειών (άρθρο 6), καθώς και σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (άρθρο 7).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το άρθρο 6, πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (δικηγόροι στο επάγγελμα) επέλεξαν να μην εμφανιστούν καν στην ψηφοφορία, ενώ και σε αυτό το άρθρο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε «συντονισμένα», με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαρροές.

Αναλυτικά οι ψήφοι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:
Αρθρο 4: Παρών 5 όχι δύο
Αρθρο 6: Παρών 9 όχι 33
Αρθρο 7: Παρών ένας όχι 13
Αρθρο 16: Παρών 4 όχι 5
Αρθρο 17: Παρών 6 όχι 5
Αρθρο 19: Παρών 6 όχι 10
Αρθρο 24: Παρών 6 όχι 34
Αρθρο 29: Παρών 30 όχι 9

Πως κινήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα

Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29, για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν «παρών» ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της.

Ο ΛΑΟΣ καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα. Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.

Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης. Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης