Με την ενημέρωση του κυβερνητικού του ετέρου Πάνου Καμμένου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τα τελευταία δεδομένα που ισχύουν όσον αφορά τις επαφές Αθηνών και Σκοπίων για το ονοματολογικό και βεβαίως μετά και το ραντεβού κορυφής στο Νταβός, ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του στην Αθήνα αναλαμβάνει να μοιράσει την τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό.

Στην ατζέντα δεν είναι μόνον το «Μακεδονικό» αλλά και η διαδικασία που εξελίσσεται ραγδαία και αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας- ΤιράνωνΈτσι κατ’ αρχήν ενημερώνει την κυβέρνηση συγκαλώντας μίνι υπουργικό συμβούλιο το απομεσήμερο της Παρασκευής και στη συνέχεια μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει ως προς τις τελευταίες εξελίξεις. Στο Μαξίμου άλλωστε βρίσκεται και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ο οποίος συνεργάζεται με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά διεμήνυσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μας στάση, που θα καθοριστεί με αίσθημα ευθύνης κι όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά αξιοποιώντας το σύνολο της πρότασης που θα φέρει η κυβέρνηση επισήμως».

Ενδεικτική πάντως θεωρείται η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό:  «Το παράθυρο για λύση στο Σκοπιανό κλείνει, όχι μόνο λόγω των πολιτικών δυσκολιών στα Σκόπια, αλλά και λόγω των επιπόλαιων και μικροκομματικών χειρισμών της κυβέρνησης».

Σημειωτέον ότι στην ατζέντα δεν είναι μόνον το «Μακεδονικό» αλλά και η διαδικασία που εξελίσσεται ραγδαία και αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας- Τιράνων με τελικό στόχο την άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού είναι να ενημερώσει από αύριο Σάββατο τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ καθώς και για την ατζέντα των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών. Από τα κεντρικά της ΝΔ και σύμφωνα με ανακοίνωση κυκλοφόρησε το μεσημέρι της Παρασκευής η πληροφορία πως ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως είναι πολύ αργά για μια τέτοια ενημέρωση.

Για την ιστορία αναφέρεται πως μια τέτοια συμπεριφορά έναντι συγκεκριμένου εθνικού θέματος είναι δυνατόν να παρεξηγηθεί πολιτικά και να θεωρηθεί άτοπη, άκαιρη, ενδεχομένως και επικίνδυνη.
Δε συμβαίνει συχνά, δεν συνέβη σχεδόν ποτέ, αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνείται επίσημη ενημέρωση για τέτοιο ζήτημα από πρωθυπουργό της χώρας.

Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που τελικά ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στο Μαξίμου και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τα Αραβικά Εμιράτα όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, όπως είχε προγραμματιστεί.

Συμπληρωματικά, για το θέμα του ονοματολογικού αλλά κυρίως για το ζήτημα της πραγματοποίησης συλλαλητηρίου στην Αθήνα συνεδριάζει εκτάκτως η διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την πίεση Μητροπολιτών όπως του Θεσσαλονίκης Ανθίμου αλλά και πολλών άλλων ιεραρχών προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τελικό στόχο να υιοθετηθεί και επίσημα από την Εκκλησία η συμμετοχή της στη διαδήλωση της Κυριακής, στις 4 Φεβρουαρίου.

Εκτάκτως συγκαλείται την Δευτέρα από τον Πάνο Καμμένο και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επί του «Μακεδονικού».

Oι επαφές του πρωθυπουργού το Σάββατο με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 10.30 π.μ. το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου και θα παραμείνει για λίγη ώρα, καθώς αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στις 12.30 μ.μ. την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γεννηματά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε στον πρωθυπουργό: «Θα έλθω θεσμικά. Δεν έχεις εξασφαλίσει συναινέσεις».Η ίδια προσάπτει στον Αλέξη Τσίπρα μυστική διπλωματία και κινήσεις που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το οποίο ο κ.Τσίπρας επιφυλάχθηκε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις 13:30 του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θα πάει στο Μαξίμου στις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί καθυστερημένη την ενημέρωση του Πρωθυπουργού ενώ θα τοποθετηθεί μετά τη συνάντηση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης