Πολιτική σύγκρουση Τσίπρα-Σαμαρά, με επίκεντρο την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τόνοι, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ανέβηκαν κατακόρυφα. Τσίπρας και Σαμαράς χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα στις ομιλίες τους, απολαμβάνοντας το χειροκρότημα από το αριστερό και δεξιό ακροατήριο αντίστοιχα.

«Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα», προειδοποιώντας για… σύσταση Ανακριτικής Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ανταπάντησε αμέσως, μόλις έλαβε τον λόγο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: «Σας ζήτησε ποτέ κάποιος κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι διάλογοι κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας τους:

Σαμαράς: «Ε όχι και να φέρετε ως υπόδειγμα δημοκρατικής ευαισθησίας την Επιτροπή της αλήθειας. Το ερώτημα είναι για εσάς: Σας έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντά σας η κα Κωνσταντοπούλου κύριε Τσίπρα; Πώς αισθανθήκατε όταν ως πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα κόμματα;»

»Ο κ. Βαρουφάκης έχει δώσει δημόσια απάντηση και είπε ότι δεν ένιωθε τόσο καλά. Εσείς πανηγυρίζατε. Έχει ένα όριο ο λαϊκισμός και το δείξατε σε όλη του τη διάσταση. Είναι απαράδεκτα αυτά που κάνετε.

Τσίπρας: Ακούστηκαν φθηνά λόγια. Θα μείνω στην ουσία. Δεν αξίζετε μια τέτοια αντιπαράθεση κ. Σαμαρά. Η Επιτροπή για το δημόσιο χρέος είναι ανοιχτή για όλους. Εγώ λέω η πρόεδρος να σας καλέσει να πείτε την άποψή σας. Δεν κάλεσε κόμματα. Εγώ δεν πήγα ως πρόεδρος κόμματος. Εγώ πήγα για να ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΠτΔ είναι κανένα παιδάκι που τον ξεγέλασε η Πρόεδρος της Βουλής; Η Πρόεδρος ξεκινά μια διαδικασία που έχει το κύρος του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας

»Να πούμε την αλήθεια. Θέλατε να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή αλλά δεν κάνατε γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Είστε ανοικτός και δεν φοβάστε τίποτα; Σας καλώ να υπερψηφίσετε τη πρόταση.

Κόντρα Κωνσταντοπούλου-Βούλτεψη

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκτός των εντάσεων μεταξύ βουλευτών, παρ’ ολίγον…να είχαμε θερμό επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την Πρόεδρο της Βουλής. Συγκεκριμένα στην έναρξη της συζήτησης, θέλησε να εκφράσει τα συλλυπητήρια των βουλευτών για το θάνατο της αδελφής του Μανώλη Γλέζου και τον χαμό του εισαγγελέα Εφετών, Σωτήρη Μπάγια, τον οποίο εξήρε για το έργο του.

Στα διθυραμβικά σχόλια της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον Σωτήρη Μπάγια προκλήθηκαν αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία με τους αυτήκοους μάρτυρες να αναφέρουν πως η Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ ο Μπάγιας». Αυτό εξόργισε την κα Κωνσταντοπούλου που έκανε λόγο για ανάρμοστο σχόλιο και ζήτησε τη διαγραφή από τα πρακτικά, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη που φώναζε, αλλά δεν της δόθηκε ποτέ ο λόγος.

Στιγμιότυπα από τη Βουλή, φωτό: Eurokinissi, Zωντανός Αλέξανδρος

Παρακολουθήστε αναλυτικά τις δηλώσεις Τσίπρα-Σαμαρά:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης