«Διακρίνοντας το ενδεχόμενο αυτοαπομόνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα ένα κάποιο ελιγμό. Αφενός προσεγγίζει τις θέσεις του Κ.Κ.Ε. και του ΜΕΡΑ 25 και αφετέρου υποστηρίζει ότι η πρόταση της Κυβέρνησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού Σώματος. Είτε, λοιπόν επιμένει στη θέση του για ακρωτηριασμό της ψήφου των εκτός της χώρας εκλογέων και επιχειρεί διάσπαση του κοινού μετώπου, είτε ετοιμάζει προσχώρηση στην πρόταση περιοριστικού προσδιορισμού των δυνητικών εκλογέων, που ήδη καταθέσαμε» τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνταγματική επιταγή και εθνική υποχρέωση επιβάλλει να δώσουμε στους εκτός της χώρας Έλληνες εκλογείς – σε όσους δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Το έκανε ακόμη και η Τουρκία και δεν μπορεί στη χώρα μας να επιστρατεύονται προσχήματα για την υπονόμευση της προσπάθειας που ξεκίνησε. Αντιμετωπίζουμε, άλλωστε, τις υπονομεύσεις αυτές από το 2008 και δεν πάει άλλο.

 Αναντίλεκτα, είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Πολιτικούς Αρχηγούς, τέσσερις από τους πέντε βρέθηκαν σύμφωνοι στην ανάγκη σεβασμού της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου. Εξέφρασαν, ωστόσο, συμπληρωματικές προτάσεις σε επιμέρους ζητήματα, όπως για τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αλλά και για το ενδεχόμενο μαζικής εγγραφής Ελλήνων του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους. 

Συζητούμε, λοιπόν, τόσο τον περιορισμό της επιστολικής ψήφου, όσο και τον προσδιορισμό των δυνητικών εκλογέων σε εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό για λιγότερο των 30 χρόνων και διατηρούν οικονομική σχέση με τη χώρα. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να παραβιάσουμε τη συνταγματική επιταγή για την ισοτιμία της ψήφου, αποδεχόμενοι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετρώνται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα οι ψήφοι που θα πέφτουν στις κάλπες του εξωτερικού. Δεν γίνεται, άλλωστε, όσοι έχουν οικονομική άνεση -και έρχονται να ψηφίσουν κάθε φορά που έχουμε εκλογές- να συμμετέχουν στην ανάδειξη Πρωθυπουργού και όσοι δεν έχουν οικονομική άνεση να συμμετέχουν μόνο στην εκλογή δυο-τριών βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπροστά σε αυτήν, την καίριας σημασίας επισήμανση, διακρίνοντας το ενδεχόμενο αυτοαπομόνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα ένα κάποιο ελιγμό. Αφενός προσεγγίζει τις θέσεις του Κ.Κ.Ε. και του ΜΕΡΑ 25 και αφετέρου υποστηρίζει ότι η πρόταση της Κυβέρνησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού Σώματος. Είτε, λοιπόν επιμένει στη θέση του για ακρωτηριασμό της ψήφου των εκτός της χώρας εκλογέων και επιχειρεί διάσπαση του κοινού μετώπου, είτε ετοιμάζει προσχώρηση στην πρόταση περιοριστικού προσδιορισμού των δυνητικών εκλογέων, που ήδη καταθέσαμε.

Θεωρούμε, λοιπόν, αδιανόητο το πρώτο και καλοδεχούμενο το δεύτερο. Θα είναι, άλλωστε -έστω και την τελευταία στιγμή- μια κίνηση σεβασμού του Συντάγματος, της ισότητας των Ελλήνων και της ισοτιμίας της ψήφου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνιστά αποστασιοποίηση από τις ταξικές και προσβλητικές διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, που επίμονα προβάλλει ως τώρα. Θα είναι και η τελική απάντησή του στο ερώτημα αν θα αυτο-απομονωθεί ή θα συμπράξει για να ψηφιστεί ο νόμος αυτός και από τους 300 της Βουλής. Και όλα αυτά είναι τώρα στο χέρι του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης