Στα εθνικά θέματα που αφορούν τόσο την υπόθεση της ΠΓΔΜ, τη σχέση της χώρας μας με την Αλβανία, την Τουρκία αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αλλά και στην 1η Στρατιά στη Λάρισα.

O κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ε.Ε προς την Ανατολή», τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι η χώρα που συνδυάζει τη γεωγραφική θέση, τη δημοκρατική σταθερότητα και τον προσανατολισμό προς την υπεράσπιση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, τα εθνικά θέματα της Ελλάδας είναι και θέματα της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ απευθυνόμενος στους συμμάχους, αλλά και στις χώρες που προσδοκούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως η Ελλάδα αυτό που απαιτεί «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Μιλώντας για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως για να έχει η ΠΓΔΜ, ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει η χώρα να εφαρμόζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο θα πρέπει να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις, ενώ σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ τόνισε πως θα πρέπει «το όνομα να αποκλείει οποιονδήποτε αλυτρωτισμό, αλλά και να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στην έννομη τάξη, ξεκινώντας από το Σύνταγμα αλλά και να υπάρξουν εγγυήσεις που θα αποκλείουν τον αλυτρωτισμό που αφορά τα σύνορα».

Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως «είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας να θέτει θέμα Τσαμουριάς», τονίζοντας πως «αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική η Αλβανία, καλύτερα να μη θυμίζει τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων τσάμηδων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων είπε πως χρειάζεται από την Αλβανία να υπάρξει εφαρμογή και σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου «και κυρίως σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είτε αυτό λέγεται δικαίωμα στην ιδιοκτησία, είτε αυτό λέγεται δικαίωμα των μειονοτήτων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα ο κ. Παυλόπουλος είπε πως πρέπει να υπάρξει λύση, που να είναι σύμφωνη με την έννοια της κυριαρχίας κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ εξήγησε πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο δεν μπορεί να υπάρξει κράτος μέλος της Ε.Ε με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήσεις τρίτων.

Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως θέλουμε η Τουρκία να βλέπει προς τη Δύση, καθώς «αυτός ο λαός πρέπει να έχει την προοπτική που του αρμόζει, η οποία προοπτική είναι προς τη Δύση και την Ε.Ε».

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης, ο κ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και της Πρώτης Στρατιάς στη Λάρισα, είπε πως ούτε αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται, αλλά θέλει εφαρμογή. Τόνισε δε πως «γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν» καθώς είναι επινόηση. «Μόνο ο σεβασμός της Συνθήκης της Λοζάνης μπορεί να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό διαβατήριο στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης