Πρ. Παυλόπουλος σε Χάικο Μάας: Να αναλάβουν όλοι οι εταίροι τις ευθύνες τους για το προσφυγικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018, 12:22
Πρ. Παυλόπουλος σε Χάικο Μάας: Να αναλάβουν όλοι οι εταίροι τις ευθύνες τους για το προσφυγικό
Τη φράση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη» επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το προσφυγικό «υπαρξιακό ζήτημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε τουλάχιστον για μια στοιχειώδη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, γιατί αυτό είναι απαραίτητο για την ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τελική ενοποίηση» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι, εν όψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής, «το προσφυγικό μάς καλεί να σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι η αρχή της αλληλεγγύης για την πορεία της Ε.Ε.».

«Δεν μπορεί σε ένα τέτοιο ζήτημα, πάνω στο οποίο κρίνεται η έννοια της Δημοκρατίας, του σεβασμού του ανθρώπου, πάνω στο οποίο κρίνεται ο ίδιος ο πολιτισμός μας, να υπάρχουν εταίροι οι οποίοι δεν εκπληρώνουν ούτε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, σε τελική ανάλυση» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Χαρακτήρισε «προς τη σωστή κατεύθυνση» την επιβολή κυρώσεων προς όλους εκείνους που στην ουσία στρέφονται εναντίον της Ευρώπης, εναντίον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Μην ξεχνάμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι αυτές που τρέφουν όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία φθάνουν τα όρια του νεοναζισμού» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, για να προσθέσει ότι «πέραν του ότι επιβουλεύονται τη Δημοκρατία σε κάθε κράτος, στην ουσία επιβουλεύονται την ίδια την δομή της Ε.Ε., τα ίδια τα θεμέλιά της. Σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, επισημαίνοντας την πλήρη συμπόρευση των δύο χωρών σε βασικά θέματα που αφορούν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χαιρέτισε τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για μια ενιαία Ευρώπη, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για την περαιτέρω πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπογράμμισε ότι η άφιξή του στην Αθήνα πραγματοποιείται λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και εξέφρασε τον σεβασμό τόσο του ιδίου όσο και της γερμανικής κυβέρνησης έναντι των Ελλήνων, για τα όσα κατάφεραν να επιτύχουν τα τελευταία χρόνια. Όπως σημείωσε, «τα κατάφεραν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία χρειάστηκε να περάσει από δύσκολες καταστάσεις και αποφάσεις».Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ε.Ε. παρείχε στήριξη προς την Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου», γεγονός, το οποίο -όπως είπε- ήταν καλό για την Ελλάδα, αλλά ήταν και προς το συμφέρον της ίδιας της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της. «Ήταν μια ένδειξη της ζωντανής αλληλεγγύης, της ζώσας αλληλεγγύης, όπως είχε πει και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Συμφώνησε, δε, απόλυτα με τις θέσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη ενίσχυσης του πυλώνα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σχετικά με το προσφυγικό, τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν όλοι οι εταίροι τις ευθύνες που τους αναλογούν επί του θέματος κι όχι μόνο να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμερίζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Απευθυνόμενος, τέλος, προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε εντυπωσιασμένος που γνώριζε με τόση ακρίβεια τις θέσεις και τοποθετήσεις του σχετικά με την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018, 12:30