Μεσούσης της κρίσης στο Αιγαίο και της επιφυλακής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, και την ώρα που η Άγκυρα και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωναν τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε την πληροφορία πως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε ΝΑVTEX για την περιοχή του Καστελόριζου που αφορούσε άσκηση με πραγματικά πυρά.

Ωστόσο η είδηση διαψεύστηκε τόσο από κύκλους της κυβέρνησης όσο και από το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως έγινε γνωστό η ΝΑVTEX είναι του Λιμενικού Σώματος και όχι του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον γενικό διευθυντή του, στα στελέχη και στους δημοσιογράφους του, πως ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης του οποίου τα λειτουργικά έξοδα καταβάλλονται από τον Έλληνα φορολογούμενο, δεν λειτουργεί με όρους θερινών διακοπών· ιδιαίτερα όταν οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο έντασης, το οποίο έχει διαπιστωθεί από όλους τους αρμόδιους παράγοντες. Κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε πληροφορία έχει τη σημασία της.

Σε περιόδους κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάθε λάθος μπορεί να προσλάβει ανεπιθύμητες διαστάσεις.

Παραλίγο κλιμάκωση της έντασης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι λίγη ώρα μετά την «είδηση» ότι επίκειται άσκηση με πραγματικά πυρά από το Πολεμικό Ναυτικό μας, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX, με την οποία επιχειρούσε να ακυρώσει την ελληνική οδηγία και στην οποία αναφέρει πως η ελληνική οδηγία είναι «παραβίαση του αποστρατικοποιημένου status του Καστελόριζου βάσει της Συνθήκης του Παρισιού το 1947».

 

 

Η NAVTEX που εκδόθηκε, τελικά, ανήκε στο… Λιμενικό, ανέφερε:

ZCZC HA81

261115 UTC JUL 20

IRAKLEIO RADIO NAVWARN 413/20

KASTELORIZO SEA

MEGISTI ISLAND

FIRING EXERCISES ON

270400Z-271600Z JUL 20

280400Z-281600Z JUL 20

290400Z-291600Z JUL 20

 

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Navtex για το Καστελόριζο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης