«Πράσινο φως» για τον IGB

«Πράσινο φως» για τον IGB
Υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη η απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), μεταφορικής ικανότητας τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, σε πρώτη φάση και πέντε δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σε πλήρη ανάπτυξη.

Ο αγωγός θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο που θα διοχετεύεται μέσω Ελλάδας, είτε από αγωγούς είτε από εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων, ο IGB θα διασυνδεθεί και με τον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, μέσω Ελλάδας, προς την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, εκτός από διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με καθοριστική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, αποτελεί σημαντικό έργο για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου, καθώς και πύλη για την τροφοδοσία των αγορών της ΝΑ Ευρώπης με αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Ο IGB έχει συνολικό μήκος 182 χιλιόμετρα, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην πόλη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβάνει τον IGB στην πρόταση της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ενώ έχει ήδη εγκριθεί η συγχρηματοδότησή του με 45 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος EEPR. Η Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) προβλέπεται να ληφθεί στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ η έναρξη κατασκευής αναμένεται για το φθινόπωρο του 2014 και η λειτουργία του έργου από τις αρχές του 2016.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει τα εξής: «Με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για το ελληνικό τμήμα του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου (IGB) αγωγού φυσικού αερίου, προχωρούμε στην υλοποίηση ενός ακόμα μεγάλου έργου που συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης και σημαντικό παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η στρατηγική σημασία του έργου ενισχύθηκε περαιτέρω από την επιλογή του TAP, καθότι αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση της γειτονικής χώρας αλλά και της ΝΑ Ευρώπης ευρύτερα, σε νέες πηγές αερίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή των αγορών της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των καταναλωτών.


Τα έργα που θα ξεκινήσουν στη βόρεια Ελλάδα την επόμενη χρονιά, θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας αξιοποιώντας το επιστημονικό και παραγωγικό εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ θα στηρίξουν άμεσα σημαντικούς κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας με, ήδη, ισχυρή παρουσία, τεχνογνωσία και προοπτικές».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, 13:44