Δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες, επεσήμανε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστας Μητρόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Στο διάστημα των τελευταίων 11 μηνών από την ίδρυση του Ταμείου, υλοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο νομικής και τεχνικής προετοιμασίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίησή τους, σημείωσε και προσέθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2011 ολοκληρώθηκαν τέσσερις αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, στην αγορά έχουν τοποθετηθεί ακόμη έξι αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται άλλες εννέα (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ), οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) εξελίσσεται η προετοιμασία.

Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.

Όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει ως στόχο να προσελκύσει σημαντικά διεθνή κεφάλαια που θα επενδυθούν κυρίως στις υποδομές και στην ανάπτυξη γης. Το χαρτοφυλάκιο υποδομών περιλαμβάνει λιμάνια, αεροδρόμια, ύδρευση και αποχέτευση, αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια. Η εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα επενδύσεων, ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου, στα προσφερόμενα περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, πάνω από 18 δισ. ευρώ μπορεί να επενδυθούν στην ανάπτυξη γης σε «έργα-ορόσημα», όπως η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μέχρι και σε συγκεκριμένες μεσαίου μεγέθους επενδύσεις στον τουρισμό.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης