Ρεπορτάζ: Μπαμπαλιούτα Ελένη- Βασιλική
Την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας του Καζακστάν γιόρτασε την Παρασκευή στις 7 Δεκεμβρίου, με δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η καζακική πρεσβεία στην Ελλάδα.Η εκδήλωση άρχισε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και του Καζακστάν και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Καζάκου πρέσβη Alexei Volkov. Στην αίθουσα της δεξίωσης υπήρχε και μία μεγάλη έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Evgeny Kim που ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα του πρώτου προέδρου του Καζακστάν που γιορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου. Τα έργα απεικόνιζαν τη ζωή των Καζακών στις στέπες και το νομαδικό τους παρελθόν.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αλεξέι Βόλκοβ μίλησε για τη σημασία τόσο της γεωπολιτικής θέσης της χώρας του όσο και των διμερών σχέσεων της με την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην ελληνική Διασπορά. Επισήμανε πως το Καζακστάν βρίσκεται στην καρδιά της Ευρασίας και αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης: «Η χρονιά που φεύγει ήταν σημαντική για τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα. Πραγματοποιήσαμε μια σειρά σημαντικών πολιτικών, εμπορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι τουριστικές μας επαφές έχουν ενισχυθεί. Οι οικογενειακοί μας δεσμοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέσω της ελληνικής Διασποράς στο Καζακστάν και πολλών πολιτών μας που διαμένουν στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζει το Καζακστάν ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρέσβης ανέφερε πως εργάζεται σκληρά για την προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, ενώ έχει στενές σχέσεις με τους γείτονες της.

Με αφορμή τη Συρία αλλά προσφάτως και την Ουκρανία όπου εντείνονται οι σχέσεις μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και χώρες του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το zougla.gr ρώτησε το κ. Volkov για το πως βλέπει το Καζακστάν αυτή τη διεθνή ένταση και πως επηρεάζεται η χώρα του από την κατάσταση αυτή.
Ο κ. Volkov απάντησε πως ζούμε σε καιρούς μεγάλων αλλαγών που επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια: « Οι συγκρούσεις συμβάλουν στην αυξανόμενη αστάθεια και αυτό δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης για να έχουμε μία κοινή απάντηση σε φαινόμενα όπως η διεθνής τρομοκρατία , η μετανάστευση, η φτώχεια. Το φαινόμενο του ανταγωνισμού μεταξύ των βασικών παικτών στα στρατιωτικοπολιτικά και εμπορικά θέματα επηρεάζει αρνητικά όλους μας, όχι μόνο το Καζακστάν. Παρατηρούμε μία έλλειψη πολιτικού διαλόγου και αχρησιμοποίητο δυναμικό εμπορίου. Έχουμε χαμηλού προφίλ διμερείς και πολυμερείς επαφές, συγκεκριμένα μεταξύ της Ε.Ε και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Το Καζακστάν, στην καρδιά της Ευρασίας και της γεωπολιτικής της, βλέπει τον ταπεινό ρόλο του στη δημιουργία γεφυρών. Προάγουμε την ιδέα του διαλόγου. Οι πιο πιεστικές συγκρούσεις που επηρεάζουν την παγκόσμια κατάσταση είναι η Συρία και η κατάσταση σχετική με την Ουκρανία.
Πρέπει να φέρουμε μία διπλωματική λύση. Ο πρόεδρός μας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ , πιστεύει ότι η Ευρασία μπορεί να προσφέρει μία ενοποιημένη ημερήσια διάταξη στους τομείς της ασφάλειας και του διαλόγου. Είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή και στο Μουσουλμανικο κόσμο και γι’ αυτό προτείνουμε την Αστάνα ως μια πλατφόρμα για την προώθηση μιας ειρηνικής διευθέτησης, βασισμένης σ’ ένα κοινό σκοπό. Παρακολουθούμε επίσης από κοντά τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και οι δυο χώρες είναι καλοί φίλοι του Καζακστάν και δεν είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε όλα αυτά. Στόχος της χώρας μου είναι μια διπλωματική διευθέτηση της διαμάχης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Καζακστάν έχει ως τελικό στόχο να μπει στις 30 ισχυρότερες οικονομίες μέχρι το 2050, και να ενταχθεί στον ΟΟΣΑ . Όπως μας είπε ο κ. Volkov ο πρόεδρός τους και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν στο εσωτερικό μια σειρά μεταρρυθμίσεων: « Το Καζακστάν είναι μία ενεργειακά πλούσια χώρα, η οποία εξάγει πετρέλαιο και αέριο σε όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένης της ΕΕ. Ένας από τους στόχους, της κυβερνήσεως, είναι να διαφοροποίηση την οικονομία μας, μέσω την ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης. Επίσης γίνεται πολύ δουλειά για την δημιουργία ενός σωστού επενδυτικού κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης