Η προώθηση των διαδικασιών για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας – Ελλάδας για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές καθώς η σαουδαραβική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα της νομικής ασφάλειας των επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο κ. Μηταράκης έθεσε το θέμα της σύστασης διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου, η συγκρότηση του οποίου θα διευκολύνει στην επίτευξη αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών συμφωνιών και παράλληλα θα συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων να μεγεθύνουν την παρουσία τους στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Με την σαουδαραβική πλευρά αποφασίστηκε ακόμη να προταθεί στα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών η σύγκλιση εντός του 2015 της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Σαουδικής Αραβίας – Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διυπουργική Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί από το 2000, έτος κατά το οποίο συστήθηκε η Γενική Αρχή Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (SAGIA).

Κατά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα υπουργό Γεωργίας, ο κ. Μηταράκης του μετέφερε επίσημη πρόκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα αποφασίστηκε η διοργάνωση Ελληνικής Αποστολής στο Ριάντ για την κατάρτιση προγραμμάτων Συμβολαιακής Γεωργίας και για τη διερεύνηση δυνατότητας συνεργασιών στον τομέα της Υδατοκαλλιέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ριάντ ο Υφυπουργός Ανάπτυξης είχε τη Δευτέρα συνάντηση και με τον Πρίγκιπα Al Waleed bin Talal και με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και επενδυτών του εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Στις συναντήσεις αυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Enterprise Greece», ο οποίος συνόδευε τον κ. Μηταράκη, παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, ενώ τονίστηκε ότι η ελληνική οικονομία μετά από πέντε έτη ύφεσης περνάει πλέον στην φάση της δυναμικής ανάκαμψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης