Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα δυσώδες πολιτικό τοπίο, με απερίγραπτες καντρίγιες, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ανοικτές υποσχέσεις εκμαυλισμού, απειλές, εκβιασμούς, καταγγελίες για δωροδοκίες, πιέσεις από το εξωτερικό και απεγνωσμένες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, το σκηνικό μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι φτάνει το τέλος του σημερινού συστήματος.

​Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε κίνηση υποχώρησης, σε μια ύστατη προσπάθεια να παρατείνει τη θητεία τουΟ Αντώνης Σαμαράς, σε μια ύστατη (;) προσπάθεια να παρατείνει τη θητεία του, προχώρησε σε κίνηση υποχώρησης. Με το διάγγελμά του δέχθηκε κάποιους όρους που του πρότειναν ή «απαιτούσαν» φίλοι και αντίπαλοι και τους οποίους απέρριπτε μέχρι χθες κατηγορηματικά: να ορίσει ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε υπουργικούς θώκους σε όσους σπεύσουν να εκλέξουν συναινετικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δέχθηκε ακόμη και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως συνιστούσε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, και φυσικά την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Σταύρος Δήμας, υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μη αποδεκτός από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσηςΓια τον λόγο αυτόν η Χαριλάου Τρικούπη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ικανοποιημένοι αμέσως μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα, θέλοντας να υπερτονίσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Είναι προφανές ότι ο αγώνας να διατηρηθεί η κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής της συνεχίζεται, με άδηλο ωστόσο αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο Α. Σαμαράς θα αναγκαστεί, υπό την πίεση των εξελίξεων, να οπισθοχωρήσει περαιτέρω -ακόμη και εγκαταλείποντας την πρωθυπουργία, όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011. Το σενάριο της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» παραμένει στο τραπέζι και είναι κάτι στο οποίο ανθίστανται τόσο οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Αλ. Τσίπρας -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, οι Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος, έσπευσαν να δηλώσουν ικανοποιημένοι από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, απομένουν πολλοί μέχρι να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180. Ακόμη και ορισμένοι να ψηφίσουν στις άλλες δύο ψηφοφορίες, αν δεν επιτευχθεί συνολική μεταστροφή σε ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται. Και η πρώτη αντίδραση των δύο κομμάτων ήταν αρνητική στην έκκληση Σαμαρά.

Οι πιέσεις απευθύνονται και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο ο Α. Σαμαράς αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος ζητούν να συναινέσει και να μη σύρει τη χώρα σε εκλογές, θέτοντας τα εθνικά προτάγματα πάνω από τους εσωτερικούς κομματικούς υπολογισμούς. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω, εκτιμώντας ότι το πολιτικό τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει και πως το κλίμα μπορεί να αναστραφεί μόνο με μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν δραματικά για τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδειξε να... συναινεί

​”Όποιος ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, θα σέρνει επάνω του τη σκιά της δωροληψίας, ακόμη και αθώος να είναι”Επιπλέον, η επιχείρηση συναίνεσης δυσχεραίνεται έτι περαιτέρω από το κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό μετά τις καταγγελίες περί «κουμπαράδων», απόπειρας χρηματισμού βουλευτών, με τελευταία και ηχηρότερη του Παύλου Χαϊκάλη των ΑΝΕΛ. «Το κλίμα που διαμορφώθηκε χάλασε τη σούπα. Όποιος ψηφίσει πλέον Δήμα θα σέρνει επάνω του τη σκιά της δωροληψίας, ακόμη και αθώος να είναι» λέει βουλευτής που ψήφισε «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία.

Ο Παύλος Χαϊκάλης και η συνήγορός του Έλενα Τζούλη, μετά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα εφετών

Παρά ταύτα, οι προσπάθειες για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα συνεχιστούν. Τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα παρέμβαση από τον πυρήνα των «8» βουλευτών που είχαν ζητήσει εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή με αντάλλαγμα ημερομηνία εκλογών, έναρξη συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγή εκλογικού νόμου με σπάσιμο, μεταξύ άλλων, των μεγάλων περιφερειών.

Οι Σπύρος Λυκούδης και Βασίλης Οικονόμου επιχειρούν να διευρύνουν τον κύκλο των βουλευτών που θα συνυπογράψουν, πείθοντας ενδεχομένως και ανεξάρτητους από άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες και φυσικά ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία. Το κείμενο πιθανολογείται ότι θα φέρει διψήφιο αριθμό υπογραφών (ίσως και 20) και αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις. Ήδη στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «θετική» μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε από την Καβάλα για νέο εκλογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Ρεσιτάλ πολιτικής και δημοσιογραφικής αλητείας

Το βίντεο που δεν είδε το φως της δημοσιότητας

To ντοκουμέντο της απόπειρας χρηματισμού


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης