Oλοταχώς προς εκλογές οδεύει η χώρα, έπειτα από την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών, καθώς υπέρ ψήφισαν 168 και 132 «παρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του Συντάγματος, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί εντός 10 ημερών, ενώ οι κάλπες θα στηθούν στις 25 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία η συγκυβέρνηση συγκέντρωσε 160 ψήφους και στη δεύτερη 168, χάρη στη θετική ψήφο 13 ανεξάρτητων.

Ποιοι ψήφισαν «Δήμα» και ποιοι «παρών»

Πιο αναλυτικά, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν, όπως αναμενόταν, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα-, ενώ «παρών» δήλωσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές – με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γ. Κασαπίδης.

«Παρών» σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός 10 ημερών να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών. Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας – αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία) ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

Σαμαράς: «Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου»

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, που δεν συμφέρουν τη χώρα και δεν τις θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας.

«Δυστυχώς, μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη χώρα σε εκλογές. Όσοι καταψήφισαν φέρουν ακέραια την ευθύνη» ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου.

Παρατίθεται η δήλωση του πρωθυπουργού

«Μεγάλη οδύνη σε όλο τον λαό μας. Εκφράζω τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου σε κάθε οικογένεια που πληγώθηκε και ευχαριστώ τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, ελληνικό και ιταλικό, που σε μια γιγαντιαία επιχείρηση που συνεχίζεται έσωσαν και σώζουν εκατοντάδες ζωές επιβατών κάτω από αντίξοες συνθήκες.

» Σήμερα είχαμε την τελευταία ψηφοφορία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξουμε ΠτΔ και να αποτραπούν οι εκλογές που δεν θέλει ο λαός. Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της λογικής και του εθνικού συμφέροντος, και ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα. Τους ευχαριστώ. Μια μειοψηφία 132 βουλευτών στέλνουν τη χώρα σε εκλογές. Φέρνουν ακέραια την ευθύνη για μια εξέλιξη που δεν την ήθελε η χώρα. Τώρα θα το κάνει ο λαός. Θα διώξει την αβεβαιότητα και θα αποκαταστήσει τη βεβαιότητα. Να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια οριστικά. Καταφέραμε τόσα πολλά σε 2,5 χρόνια και είμαστε τόσο κοντά στη λύτρωση. Δεν θα αφήσει ο λαός να επιστρέψουμε στην κρίση και τα ελλείμματα. Δεν θα αφήσει τις θυσίες να πάνε χαμένες. Αύριο θα πάω στον ΠτΔ και θα ζητήσω διάλυση Βουλής, ώστε να γίνουν εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Φτάσαμε κοντά στην έξοδο από κρίση.

» Η χώρα θα φτάσει στο λιμάνι της ασφάλειας χωρίς να κινδυνέψουν οι θυσίες. Είμαι εδώ για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Τις τέσσερις εβδομάδες που μένουν ως τις εκλογές ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια για το πού βρίσκεται η χώρα σήμερα. Για το ότι βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση, αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να ξανακυλήσουμε στην πιο βαθιά κρίση. Για το πού οδηγούν οι ανευθυνότητες της αντιπολίτευσης. Είναι όμως τώρα η ώρα της δημοκρατίας και δημοκρατία σημαίνει αλήθεια και ευθύνη. Όχι συκοφαντίες και ψέματα και λαϊκισμός. Όχι εκλογικοί εκβιασμοί και τρομοκρατία. Αλήθεια και ευθύνη. Αλήθεια προς τον κόσμο και ευθύνη προς το εθνικό συμφέρον. Τώρα ήρθε η ώρα του λαού και η νίκη θα είναι δική μας».

Τσίπρας: «Ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία»

«Σήμερα είναι ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι αποφασισμένη να μπει τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων, οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά που επί 2,5 χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού θα είναι παρελθόν τα μνημόνια της λιτότητας. Να είναι αισιόδοξοι» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την οδύνη του για τους νεκρούς του «Norman Atlantic» και ευχήθηκε η περιπέτεια των επιβατών να έχει αίσιο τέλος, ενώ συνεχάρη τις ομάδες διάσωσης «που έπραξαν το καθήκον τους με αυταπάρνηση».

Δήμας: «Η εκλογή Προέδρου από αυτήν τη Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή»

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή» ανέφερε σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος τόνισε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού με το αίσθημα της εθνικής αποστολής.

Μετά την αποτυχία συγκέντρωσης του αριθμού των 180 βουλευτών, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο κ. Δήμας ευχαρίστησε τους πολίτες και τους βουλευτές, και σημείωσε πως όλος ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Yπουργικό Συμβούλιο στις 14.00

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεδριάσει (14.00), το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό ανακοινώθηκε και επίσημα, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η χώρα βαδίζει σε εκλογές, εν μέσω βαρύ κλίματος για τη ναυτική τραγωδία στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Οδηγούμαστε σε εκλογές λόγω εκβιασμού, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014, 13:49

Κουτσούμπας: Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014, 13:43

Καμμένος: H παρένθεση Σαμαρά-Βενιζέλου έκλεισε, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014, 13:33

Κουβέλης: Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί αφετηρία εξελίξεων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014, 13:07

Χαρδούβελης: Θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014, 13:42

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης