Την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, προσθέτοντας πως υφίσταται αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη να δημιουργήσει έναν χώρο για διαπραγματεύσεις. «Θέλουμε να δοθεί μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», ανέφερε και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή. Καλωσόρισε επίσης προς αυτόν τον σκοπό την γερμανική πρωτοβουλία μεσολάβησης.

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε καθεστώς συνεχούς κλιμάκωσης τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα αφού το σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε την πλεύση του προς εξερεύνηση γεώτρησης σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, προτρέποντας την Άγκυρα να ξεκινήσει συνομιλίες με το μπλοκ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. «Στις Βρυξέλλες θα επεξεργαστούμε έναν περαιτέρω κατάλογο».

«Συμφωνήσαμε να τον αναπτύξουμε περισσότερο και τον Σεπτέμβριο να τον ολοκληρώσουμε» είπε, αλλά διευκρίνισε πως αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει λύση που να οδηγεί σε αποκλιμάκωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να στοχεύουν τουρκικά πλοία, αλλά για την ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί μόνο λίστα ατόμων που σχετίζονται με την αντιπαράθεση. Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  • Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  • Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
  • Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης