Για άλλη μια φορά προκαλούν τα Σκόπια. Τώρα επιμένουν να ανακοινωθεί στις 11 Μαΐου η ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) από την ΠΓΔΜ με τον τίτλο «Μακεδονική προεδρία 2010».

Είναι η πρώτη φορά που η ΠΓΔΜ αναλαμβάνει την εκ περιτροπής αυτή εξάμηνη προεδρία και τον Νοέμβριο θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχική εξαγγελία του εν λόγω τίτλου προσέκρουσε στις αντιδράσεις τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος επισκέφθηκε το ΣτΕ με στόχο την προετοιμασία της προεδρίας του, η διατήρηση του τίτλου αυτού είναι θέμα «εθνικής αξιοπρέπειας».

Από τη πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, Ντίνος Βρεττός, υπογράμμισε ότι η σειρά της προεδρίας στην ΠΓΔΜ δόθηκε βάσει του γράμματος «Τα» από την αγγλική ονομασία «The FYROM», που είναι το όνομα που λειτουργεί για τους διεθνείς οργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε ως «λάθος των Σκοπίων το να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, για να περάσουν το συνταγματικό τους όνομα». Εφόσον τα Σκόπια επιμείνουν στην πρότασή τους, την τελική απόφαση θα λάβουν οι εκπρόσωποι των υπουργών, δηλαδή οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στο ΣτΕ, κατά την τακτική τους σύνοδο πριν από τις 11 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης