Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρεμβαίνοντας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα γραφεία της Ν.Δ., ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως η ύφεση είναι πιο βαθιά σήμερα, από ό,τι ήταν στο τέλος της διακυβέρνησης της Ν.Δ., ενώ το Α.Ε.Π. έχει κατρακυλήσει στο Γ’ τρίμηνο του 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, η ανεργία διογκώθηκε από 9,1% τον Σεπτέμβριο του 2009 στο 15,9% τον Φεβρουάριο του 2011. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από 0,7% τον Σεπτέμβριο του 2009, στο 3,9% τον Απρίλιο του 2011, ενώ και η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει, όπως είπε.

Καθίζηση, τόνισε, παρατηρείται στον κλάδο της οικοδομής, που έχει συρρικνωθεί κατά 62,8%, ενώ υποχώρηση, της τάξεως του 17,5%, παρατηρείται και στο λιανεμπόριο.

Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, οι αποδόσεις τίτλων του ελληνικού Δημοσίου έχουν εκτοξευθεί σε απαγορευτικά επίπεδα, καθώς το 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε σε 13,86 τον Απρίλιο του 2011, από 4,56% τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί το κόστος δανεισμού, με τα επιτόκια να φτάνουν το 4,06% για τα έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων, από 0,35% τον Οκτώβριο του 2009.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ., το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, καθώς εκτοξεύθηκε στα 354 δισ. ευρώ από 298 δισ., που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2009.

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για πλήρη έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία είναι εμφανής η απόκλιση από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2011.

Για παράδειγμα, είπε, υπάρχει τεράστια υστέρηση εσόδων, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί νέα μέτρα, όπως ήταν η περαίωση.

Όσον αφορά στα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Σταϊκούρας, αφού υπενθύμισε σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού πως η προσπάθεια αποδίδει, επεσήμανε πως τα μέτρα για το 2011 πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, χρειάζονταν μέτρα 9 δισ. ευρώ, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί άλλα μέτρα, ύψους 11,6 δισ.. Κι όλα αυτά για να μειωθεί το έλλειμμα μόνο κατά 7 δισ. ευρώ – «Πρόκειται για μνημείο αναποτελεσματικότητας» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο μνημόνιο, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για νέα μέτρα, τα οποία αυγατίζουν» και για την περίοδο 2012-2015.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη σε ύφεση, το κόστος δανεισμού αυξάνει, η ανεργία και ο πληθωρισμός καλπάζουν, το λιανεμπόριο συρρικνώνεται, η ψυχολογία της αγοράς καταρρέει, τα σπρεντς διευρύνονται, το χρέος μεγαλώνει, ενώ οι αποκλίσεις στους στόχους της κυβέρνησης είναι τεράστιες» κατέληξε συνοψίζοντας ο κ. Σταϊκούρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης