Την προσπάθεια των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν την Ευρώπη, ώστε να γίνει πιο δημοκρατική και κοινωνική, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, μιλώντας στο 1ο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στη Μασσαλία. Πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια διευρύνθηκε ο ευρωσκεπτικισμός, «καθώς η Ευρώπη, από όραμα ελπίδας και πλαίσιο κοινής ευημερίας, ταυτίστηκε στη συνείδηση των λαών με τη λιτότητα και την αδυναμία προάσπισης της κοινωνικής διάστασης».

Ο Πάνος Ρήγας αναφέρθηκε στην αναβίωση φασιστικών δυνάμεων στις ευρωπαϊκές χώρες και στην διεύρυνση της επιρροής ακροδεξιών αντισυστημικών αντιλήψεων, σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ακόμα και εντός των παραδοσιακών κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, πως μόνο η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να αντιπαλέψει το κατεστημένο και τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία και ζήτησε πολιτικό σχέδιο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της πολιτικές λιτότητας.

«Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που είναι διαθέσιμες για αυτόν τον αγώνα, χωρίς να αποκλείεται κανένας. Ούτε η Αριστερά, ούτε οι οικολόγοι, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες» είπε ο κ. Ρήγας και κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες να αρθούν στο ύψος της δικής τους ιστορικής ευθύνης και να θέσουν ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για την απορρύθμιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και για την πολιτική των κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο νεοφιλελευθερισμός και οι ιδεοληψίες του αποτέλεσαν το πολιτικό εφαλτήριο της εθνικιστικής δεξιάς. Ταυτόχρονα, η αποδοχή της ξενοφοβικής και αντιμεταναστευτικής ατζέντας, ακόμη και από θεωρούμενες μετριοπαθείς συντηρητικές δυνάμεις, η διάδοση αναθεωρητικών απόψεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον φασισμό, έστρωσαν το έδαφος στην εμφάνιση του νεοφασισμού στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Ρήγας στην ομιλία του.

Τόνισε παράλληλα, πως η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπνέει και δεν προσελκύει, με αποτέλεσμα, εν μέσω αδράνειας, να οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στην κατάρρευση.

«Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η τολμηρή ανασύνταξη της Ευρώπης. Το Φόρουμ της Μασσαλίας πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία γι΄ αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα. Ως ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε λοιπόν σε μετωπική συνεργασία στους δρόμους, στα κοινοβούλια, στις κάλπες, για την αλλαγή της Ευρώπης» κατέληξε ο Πάνος Ρήγας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης