Με ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία από την δεκαετία του ‘50 έχει αναλάβει εργολαβικά τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όταν και εφόσον κληθεί να το πράξει από τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις, και η οποία πρωταγωνίστησε το 1996 στην κρίση των Ιμίων αποστέλλοντας τον δημοσιογράφο της από τη Σμύρνη να υψώσει την τουρκική σημαία στη βραχονησίδα, άσχετα αν τον απέλυσε μετά, για πολλοστή φορά κλιμακώνει το κλίμα έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πάντα με επίκεντρο τις δύο βραχονησίδες. 

Επικαλούμενη πληροφορίες, δηλαδή διαρροές από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, διερωτάται η εφημερίδα αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στην Κάλυμνο για τα Θεοφάνια θα μεταβεί στις βραχονησίδες και μάλιστα εκφράζει και την «ανησυχία» για το εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποβιβαστεί στη βραχονησίδα. Συμπληρωματικά και για να «στολίσει» το δημοσιογραφικό πακέτο η «Χουριέτ», ανακοινώνει και την αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στη περιοχή.

Το πρωτοφανές, είναι ότι έπειτα από λίγη ώρα το πρωτοσέλιδο αποσύρθηκε! (διαβάστε παρακάτω).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο αυτή την περίοδο ξεκινάει η γνωστή εποχή προκλήσεων στα Ίμια, δεδομένου ότι αρχίζει και η περίφημη περίοδος της «τσιπούρας» που σημαίνει ότι δεκάδες ψαροκάικα, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, με τους ψαράδες τους προσπαθούν να αλιεύσουν τις ποσότητες της «αλανιάρικης τσιπούρας» η οποία ενδημεί στα νερά αυτά. Αυτά για την ιστορία.

To προκλητικό άρθρο της 'Χουριέτ'

Το βίντεο που συνοδεύει το προκλητικό πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ”:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εσωτερική άποψη του πρωτοσέλιδου άρθρου της 'Χουριέτ'

Όμως επειδή δεν παίζει κανείς με αυτά τα πράγματα, καθίσταται σαφές ότι το τουρκικό πολιτικό σύστημα συλλογικά, δηλαδή με τη συμμετοχή του κυβερνητικού και του αντιπολιτευτικού μπλοκ, βρίσκεται στη φάση κλιμάκωσης των τουρκικών εθνικιστικών κραυγών προφανώς λόγω των γνωστών αδιεξόδων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τα οποία αδιέξοδα συσσωρεύονται καθημερινά στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Υπ’ αυτή την έννοια η «Χουριέτ», την οποίαν θα ακολουθήσουν και οι άλλες τουρκικές εφημερίδες, φιλοκυβερνητικές ή μη, αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά να παίξει τον βρόμικο ρόλο στη διαμόρφωση της τουρκικής κοινής γνώμης.

Είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική εφημερίδα χρησιμοποιεί υπέρμακρα επιθετικούς τόνους όπως: «Ο Τσίπρας θα πατήσει τα Ίμια» ή τη φράση «Η Ελλάδα ψάχνει την πρόκληση» δημιουργώντας από το πουθενά πολεμικό κλίμα γύρω από τις δύο βραχονησίδες.

Και αυτό συμβαίνει την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κάλυμνο προτάσσοντας στην ομιλία του μήνυμα φιλίας και ειρήνης προς τους γειτόνους αλλά και μια έμμεση πλην όμως σαφή προειδοποίηση για την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτές τις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου.

Πρωτοφανές: Μετά από λίγο το δημοσίευμα αποσύρθηκε!

Είναι πρωτοφανές. Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα Χουριέτ απέσυρε το πρωτοσέλιδό της με ιδιαιτέρως προκλητικό περιεχόμενο για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα ελληνοτουρκικά πράγματα και το αντικατέστησε με ένα ουδέτερο δημοσίευμα με τον ανώδυνο τίτλο: «Μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού από την Κάλυμνο».

Το zougla.gr ευτυχώς είχε προλάβει να «φωτογραφήσει» το πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» το οποίο και δημοσιεύεται παραπάνω.

Τι όμως συνέβη; Η εφημερίδα Χουριέτ ανήρτησε δημοσίευμα αντιγράφοντας το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Sozcu» η οποία εκφράζει τις κεμαλικές απόψεις και αποτελεί όργανο της εθνικιστικής προπαγάνδας του κεμαλικού ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προφανώς και λόγω της ιδιαίτερης προκλητικότητας του δημοσιεύματος η εφημερίδα Χουριέτ και οι γνωστές πηγές της απέσυραν το δημοσίευμα μετρώντας τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Πέρα όμως από το δημοσιογραφικό παιχνίδι το οποίο διαδραματίστηκε στα διευθυντικά γραφεία των δυο τουρκικών εφημερίδων μένει το ίδιο το δημοσίευμα το οποίο θα πρέπει να καταγραφεί ως δείγμα εθνικιστικής επιθετικότητας.

Το ζήτημα είναι αν πρέπει κανείς να γελάει ή να κλαίει με την κατάντια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη γειτονική χώρα, αλλά κυρίως με τους αλληλοσυγκρουόμενους μηχανισμούς που τροφοδοτούν τέτοιου είδους πρωτοσέλιδα.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο

Μήνυμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο όπου παραβρέθηκε στον εορτασμό των Θεοφανίων.

«Χρόνια πολλά σε όλους, είναι μεγάλη μου τιμή που βρισκόμαστε στο ιστορικό νησί της Καλύμνου. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους νησιώτες χρόνια πολλά» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Θέλω να δώσουνε ένα μήνυμα αισιοδοξίας βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ- από τον Έβρο έως το Καστελόριζο χτυπά η καρδία της Ελλάδας, της περήφανης Ελλάδας, της Ελλάδας του μόχθου που θα τα καταφέρει» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους γείτονές μας συνεργασίας, ειρήνης και φιλίας, αξίες που όπως είπε η πατρίδα μας υπερασπίζεται διαχρονικά. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι: «Είμαστε εδώ για να στείλουμε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, ειρήνης και αποφασιστικότητας στους γείτονές μας. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους».

Δείτε φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης