Με πρωτοσέλιδη ανάρτησή της, η εφημερίδα «Hürriyet» δημοσιοποιεί την απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας να θέσει σε 24ωρη ετοιμότητα μονάδες του τουρκικού στόλου καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα «χτενίζουν» το Αιγαίο.
Ως αφετηρία της κλιμάκωσης αυτής θεωρείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποφυλάκιση των 8 Τούρκων στρατιωτικώνΤο δημοσίευμα της «Hürriyet» τιτλοφορείται χαρακτηριστικά με τη φράση «Έσο έτοιμος», τουρκιστί «Hazir Ol». Οι μονάδες του στόλου που θέτει η Άγκυρα σε ετοιμότητα είναι μία φρεγάτα και δύο πυραυλάκατοι, ενώ δόθηκαν ειδικές εντολές σε μονάδες υποβρυχίων καταστροφών (SAT).
Ως επιχείρημα αναφέρεται το ενδεχόμενο απόκρουσης «ελληνικής προβοκάτσιας» κατά τουρκικών στόχων.
Πρόκειται, προφανώς, για έκρηξη εθνικιστικού – συσπειρωτικού παραληρήματος, το οποίο όμως συνοδεύεται από έντονη κλιμάκωση επιθετικής φρασεολογίας εκ μέρους της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα.
Ως αφετηρία της κλιμάκωσης αυτής θεωρείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποφυλάκιση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Είναι ενδεικτικό το ότι πριν από λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα Μπεκίρ Μποζντάγ επανήλθε στο θέμα των «8» λέγοντας ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από τη στάση της Ελλάδας, προσθέτοντας πως «αυτή η ενόχλησή μας πρέπει να γίνει αντιληπτή και να σημειωθεί από την ελληνική πλευρά».

Πρόκειται για σαφέστατα απειλητική φράση, η οποία από μόνη της κλιμακώνει την ένταση.

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «το ζήτημα των ‘8’ ουδεμία σχέση έχει με το ΝΑΤΟ» απαντώντας έτσι εμμέσως σε χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, ο οποίος δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους για τις πρωτοφανείς απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία περί οργάνωσης απαγωγής των «8» επί ελληνικού εδάφους.
Εκφράζονται φόβοι πως η επισήμανση του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το ότι η «Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί και να σημειώσει την ενόχληση της Τουρκίας» συνδέεται και με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στο συγκρότημα υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Ο κωδικός της επιχείρησης των τουρκικών Ε.Δ. είναι «Βeyaz Firtina», δηλαδή «Λευκή Φουρτούνα».
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης