Το χρονικό της προαναγγελθείσας αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη γράφτηκε, όπως φαίνεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου. Με έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο κ. Παπαϊωάννου υποβάλλει ερώτημα για την αντικατάσταση ή όχι των δυο οικονομικών εισαγγελέων μετά τις αρχικές καταγγελίες τους για παρεμβάσεις αλλά και την υποβολή «παραίτησης» που είχαν υποβάλει με υπόμνημα το οποίο εκκρεμούσε στο συρτάρι του υπουργού Δικαιοσύνης από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η έρευνα ωστόσο που διεξήχθη για τις καταγγελίες τους η οποία δύο φορές κατέληξε στο αρχείο, έδειχνε την πορεία που θα υπήρχε στο θέμα των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Ιδιαίτερα μάλιστα με την αναφορά στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή πως όλα όσα καταγγέλλονταν από τους οικονομικούς εισαγγελείς αφορούσαν «συστάσεις για την κατά απόλυτη προτεραιότητα περάτωσης υποθέσεων εξαιρετικής σημασίας από ιεραρχικά ανωτέρους τους» φαινόταν ξεκάθαρα πως ήταν απλά θέμα χρόνου η αντικατάστασή τους. Ενδεικτικό του κλίματος που είχε δημιουργηθεί στα υψηλά κλιμάκια του Αρείου Πάγου αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι όσα αναφέρει στο ερώτημα του ο κ.Παπαιωάννου.:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί, πλέον, εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμηση της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο, για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα . Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από «γκρίζες», νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας. Στο βαθμό που υπάρχουν, το χρέος αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Θέτω υπόψη σας όλα τα παραπάνω, μαζί με τα έγγραφα που έχω στη διάθεση μου, και παρακαλώ να τεθούν υπόψη των μελών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και σε περίπτωση που αποφασίσετε θετικά, να ορίσετε δύο νέους Αντεισαγγελείς Εφετών με αρμοδιότητα την έρευνα του Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο αυτό έργο τους με τη νηφαλιότητα, την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους».

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Ο υπουργός αναφέρεται και στην αντίδραση των δυο εισαγγελέων μετά την γνωστοποίηση σε αυτούς πως προετοιμάζεται τροπολογία με την οποία θα αντικαθίσταντο από ανώτερό τους αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου: «Αμφισβητούν την από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας της εκτελεστικής εξουσίας. Αμφισβητούν επίσης την παροχή δυνατότητας άσκησης των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θεωρούν την σχετική θεσμική πρόταση ως προσβολή στο πρόσωπό τους και ως «επιχείρηση απαλλαγής από την παρουσία τους», αναφέρει στο έγγραφό του. Θεωρεί δεν πώς αυτή ηταν η αιτία της αντίδρασης και των καταγγελιών τους, τις οποίες όμως «ούτε ένας δικαστικός λειτουργός( από τους πέντε που εξετάστηκαν) δεν επιβεβαίωσε τους βαρύτατους υπαινιγμούς των δύο αντεισαγγελέων ως προς δήθεν παρεμβάσεις στο έργο τους. Αλλά, ούτε και οι ίδιοι ανέφεραν ή προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν ουσιαστική παρέμβαση στο έργο τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς πάντως ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης από δημοσιογράφους για το ερώτημα αντικατάστασής τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης απάντησε: «Ήταν μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δικαιωμάτων του υπουργού Δικαιοσύνης να αποστείλει το ερώτημα αντικατάστασής μας. Εναπόκειται πλέον στην κρίση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Εγώ θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη δικαιοσύνη ως οικονομικός εισαγγελέας. Αλλά, όπου αλλού κι αν με τοποθετήσει η υπηρεσία μου, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη δήλωση του κ.Παπαϊωάννου ότι πλήξατε το κύρος της δικαιοσύνης με τις ενέργειές σας;

ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ: Εμείς πλήττουμε τη φοροδιαφυγή. Μέσα σε 2 – 2,5 μήνες μελετήσαμε εκατοντάδες φακέλους φοροφυγάδων, δώσαμε παραγγελία για τη σύλληψη περισσοτέρων από 300, σε ολόκληρη την Ελλάδα κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε την παραμικρή βοήθεια. 7 μήνες ζητούσαμε έστω κι έναν δικαστικό υπάλληλο να μας συνδράμει. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό που θα είμαστε εδώ».

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης