Προς παραπομπή Τσιτουρίδης-Δούκας για τα ομόλογα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010, 17:10
Προς παραπομπή Τσιτουρίδης-Δούκας για τα ομόλογα
 Στην ανάγκη σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κομμάτων που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των ομολόγων.

Στη σημερινή τελευταία συνεδρίασή της η Εξεταστική Επιτροπή οριστικοποίησε τις θέσεις των κομμάτων που θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του πορίσματος που θα παραδοθεί αύριο το απόγευμα στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στην παραπομπή των κ.κ. Τσιτουρίδη και Δούκα φέρονται να έχουν καταλήξει, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο ΛΑΟΣ προτάσσει το ζήτημα της παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, επιφυλάσσεται, ωστόσο, να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ό,τι αφορά την παραπομπή ή μη του Πέτρου Δούκα.

Από την πλευρά της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας είχαν αποχωρήσει από την Εξεταστική Επιτροπή, αμέσως μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παραπομπή των δύο πρώην υπουργών της, επανέλαβε τις καταγγελίες «περί προειλημμένης απόφασης για προφανείς πολιτικούς λόγους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες τόσο στον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη όσο και στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, ενώ θα κάνει λόγο για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

Το ΚΚΕ θα αναφέρεται σε βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα καταλογίζει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στη ΝΔ και θα ζητά την περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Σ. Τσιτουρίδη και Π. Δούκα.

Σε ό,τι αφορά στη θέση του ΛΑΟΣ, το κόμμα θα εκτιμά ότι έχει επέλθει παραγραφή για όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά θα διατηρεί ερωτήματα αναφορικά με τις ευθύνες του Π. Δούκα.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες στους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρο Δούκα καθώς και πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Σωτήρη Χατζηγάκη.

Για ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών της ΝΔ Τσιτουρίδη και Δούκα, θα κάνει λόγο στο πόρισμα της και η Δημοκρατική Αριστερά.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ αμέσως μετά τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραπομπής δύο πρώην υπουργών της για την υπόθεση των ομολόγων.

Κύκλοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισαν χαρακτηριστικά:

«Τριάμιση χρόνια έρευνας, τριών εφετών ανακριτών, οδήγησαν στην παραπομπή 40 περίπου ιδιωτιών σε δίκη. Τρεις μήνες ΠΑΣΟΚ οδηγούν δύο πρώην υπουργούς σε προκαταρκτική εξέταση. Όσα η ελληνική δικαιοσύνη δεν βρήκε, τα ανακάλυψαν οι «Κλουζό» του ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοφάνερο ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη για προφανείς πολιτικούς λόγους τους οποίους και καταγγείλαμε όταν αποχωρήσαμε, με στόχο την συκοφάντηση, την σπίλωση, την παραπληροφόρηση, όπως έγινε στη σκευωρία του Βατοπεδίου. Το πάθημα όμως δεν έγινε μάθημα.»

Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν:

«Ο κ. Πρωτόπαπας και το ΠΑΣΟΚ, δίχως ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα στοιχείο, προτείνουν την παραπομπή δύο πρώην υπουργών. Για ποια αδικήματα; με ποια στοιχεία; Το ΠΑΣΟΚ, στη πράξη πλέον και συστηματικά, αμφισβητεί και υπονομεύει τη δικαιοσύνη. ή ακόμα χειρότερα, προσπαθεί να την υποκαταστήσει. Η πρακτική αυτή, όσον και αν αποδεικνύεται κωμική είναι πλέον επικίνδυνη. Όποια τύχη είχε το Βατοπέδι, αυτή θα έχουν και τα ομόλογα».

Να σημειωθεί τέλος ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το προσεχές διάστημα, ενώ για να συζητηθεί η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να κατατεθεί σχετική πρόταση από τουλάχιστο 30 βουλευτές εντός 15 ημερών.

Για να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση της απόλυτης πλειοψηφίας της Ολομέλειας της Βουλής , δηλαδή να υπερψηφιστεί από τουλάχιστο 151 βουλευτές.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010, 17:39