Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα ξεκίνησε η προσέλευση των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβερνητική αποστολή έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα νωρίτερα το μεσημέρι για να δώσουν την πολιτική μάχη στην επταμερή και στις κατ’ ιδίαν επαφές που πιθανώς θα έχει αργότερα το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε το πρωί της Πέμπτης να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκει πολιτική λύση για την Ελλάδα, ωστόσο οι έξι συνομιλητές του (Μέρκελ, Ολλάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ) αναμένεται να παραπέμψουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία του Eurogroup.

O Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει θέμα τήρησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και απελευθέρωσης της ρευστότητας για την ΕλλάδαO Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει θέμα τήρησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και απελευθέρωσης της ρευστότητας για την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τα ελληνικά προβλήματα δεν είναι δυνατόν να λυθούν σε επίπεδο ηγετών (πολιτική λύση), αλλά στο επίπεδο των υπουργών της ευρωζώνης, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι για την επίλυση του ζητήματος (της ρευστότητας κυρίως) θα πρέπει να ανάψουν «πράσινο φως» τα τεχνικά κλιμάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό Τύπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Θεόδωρο Μιχόπουλο.

Οι δηλώσεις πριν τη Σύνοδο

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη δημοκρατία και τις συνθήκες ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
 

Σε σεβασμό των δεσμεύσεων κάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την Ελλάδα τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη» ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να υπενθυμίσουμε σε αυτή τη συνάντηση είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις, οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν θέληση, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους». Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες εξέλεξαν δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και αυτό είναι σεβαστό, ωστόσο και από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο υπέρ της στήριξης των ασθενέστερων ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι αυτό δεν τον σοκάρει, το βρίσκει λογικό και κατανοητό, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει και από τους πλούσιους να πληρώνουν φόρους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «όταν συμμετείχα στην πρώτη μου Σύνοδο το 2010, η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν κυριολεκτικά στην ίδια βάρκα. Χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις από μέρους μας».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Έχουμε τείνει χείρα βοήθειας. Οι Έλληνες πρέπει να βοηθηθούν, αλλά πρέπει να μας αφήσουν να τους βοηθήσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ είπε ότι επιθυμεί ουσιαστικές λύσεις για την Ελλάδα και ένα «φρένο» σε προσωπικές κριτικές μεταξύ των ηγετών.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ υποβάθμισε τις προσδοκίες για μια «πολιτική λύση» του ελληνικού ζητήματος στην επταμερή σύσκεψη λέγοντας πως «η συνάντηση των έξι με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

«Η συνάντηση της Πέμπτης δεν θα είναι καθοριστική» και «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Πολωνός αξιωματούχος προσθέτοντας πάντως πως «κανείς δεν θέλει ένα Grexit ή ένα Graccident».

Προσερχόμενος ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη βραδινή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι πρόκειται για «κακή μέθοδο», και προσθέτοντας ότι σε αυτή τη συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος και μικρότερα κράτη-μέλη.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαμηνύει πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αν και εμφανίζεται υποστηρικτικός, εν τούτοις ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει για το ενδεχόμενο Grexit πως «δεν διαφαίνεται ένας νέος σεισμός στον ορίζοντα, γιατί έχουμε ήδη πάρει μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν (όντως) υπάρξει κρίση…», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης