Νομοσχέδιο για τα κεφάλαια που προήλθαν από διασπάθιση δημοσίου χρήματος (ευρύτερα γνωστά στην πολιτική σκηνή ως «κλεμμένα») έρχεται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων μείωση ποινών για όσους επιστρέψουν χρήματα που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικού χρήματος, μίζες, φοροκλοπή, δωροδοκίες, απιστίες), οι οποίες ζημίωσαν το ΔημόσιοΕιδικότερα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων μείωση ποινών για όσους επιστρέψουν χρήματα που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικού χρήματος, μίζες, φοροκλοπή, δωροδοκίες, απιστίες), οι οποίες ζημίωσαν το Δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση αφορά σε ποινικά, φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το πόθεν έσχες και τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η επιστροφή του συνόλου των «κλεμμένων» -όπως υπολογίζονται σε κατηγορητήρια και βουλεύματα- από κατηγορουμένους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν διευκολύνει μόνο το δημόσιο ταμείο αλλά και τους ίδιους τους κατηγορουμένους» ανέφερε ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη διάρκεια παρουσίας των βασικών σημείων του νομοσχεδίου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται και η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η υλοποίηση του νομοσχεδίου μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα που κυμαίνονται από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα για τα κρατικά ταμεία. Όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, ήδη έχουν δεσμευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα, τα οποία κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης