Περισσότερα από 290.000 ευρώ ζητεί από το ελληνικό Δημόσιο ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης να του καταβληθούν ως εξομοίωση της βουλευτικής του αποζημίωσης με τις αποδοχές των δικαστών, την περίοδο 2004-2007, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο πρώην βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, παρ΄ ότι έχασε στα διοικητικά δικαστήρια, εξακολουθεί να αξιώνει την αναπροσαρμογή της βουλευτικής του αποζημίωσης, κατηγορώντας μάλιστα το ελληνικό δημόσιο για δυσμενή μεταχείριση και παράλειψη να εξομοιώσει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτές των δικαστικών λειτουργών οι οποίες αναβαθμίστηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου, το 2006, στο ύψος του μισθού του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την τριετία 2004-2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα μάλιστα από την άρνηση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας να κάνει δεκτή την αγωγή του, ο κ. Τατούλης προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο, καταθέτοντας αναίρεση της εν λόγω απόφασης. Συγκεκριμένα, ζητεί να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει:  

1) Το ποσό των 281.924 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για το χρονικό διάστημα 1.1.2004 έως 31.12.2007 και επικουρικά (δηλαδή εάν δεν γίνει από το ΣτΕ δεκτό το πρώτο σκέλος του αιτήματος) ζητάει το ποσό των 165.516 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αποδοχών των δικαστών, όπως αυτές προσαυξήθηκαν με την «έκτακτη παροχή» του άρθρου 5 του νόμου 3620/2007 και της από 30.1.2008 κοινής υπουργικής απόφασης και

2) Το ποσό των 10.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναβαθμίσει την βουλευτική αποζημίωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντως με το σκεπτικό των διοικητικών δικαστών, δεν υπήρξε παραβίαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ ή διεθνών συμβάσεων καθώς η σχετική διάταξη απαιτεί ως προϋπόθεση τη στέρηση της περιουσίας του, περίπτωση όμως που δεν συντρέχει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης, όπως έκριναν τα διοικητικά δικαστήρια, «δεν υπήρξε παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να αναβαθμίσουν τις αποδοχές του κ. Τατούλη για την επίμαχη τριετία, καθώς δεν υπάρχει άνιση μεταχείριση σε βάρος των βουλευτών, αφού είναι διαφορετική η επαγγελματική εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας». 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν πάντως ανάλογα αιτήματα και άλλων βουλευτών, στην πλειοψηφία τους από τη ΝΔ, οι αγωγές των οποίων απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης