Προσυνεδριακή συνδιάσκεψη με ομιλία Σαμαρά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010, 17:57
Προσυνεδριακή συνδιάσκεψη με ομιλία Σαμαρά
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του κόμματός του στην Κοζάνη.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την εκτίναξη των spread και επί των ημερών της έγιναν γκάφες, λάθη και παλινωδίες, ενώ μίλησε για «λαίλαπα ΠΑΣΟΚ».

Όσον αφορά στην Νέα Δημοκρατία αποσαφήνισε πως δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην εσωστρέφεια και ότι δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία.

Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να μην προσέλθει στη Συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ την Κυριακή και υπογράμμισε:

«Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας. Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».

Και πρόσθεσε:

«Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως τα spread εκτινάχθηκαν επί των ημερών του και με ευθύνη του. Όταν ανέλαβε ήταν 130 μονάδες. Και σήμερα ξεπέρασαν τις 400...

Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση κερδοσκόπων επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και με απόλυτη ευθύνη του, όχι επί των ημερών της ΝΔ. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, επί ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας του, όχι επί των ημερών της ΝΔ.

«Βαθιά λαρύγγια», που αναζητούνται μέσα στην Κυβέρνηση και στις παρυφές της, ανέκυψαν επί ΠΑΣΟΚ, όχι επί ΝΔ».

Πάντως, ο Πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε και σε αυτοκριτική.

«Έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις.

Αλλά τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις, ακόμα και στους διορισμούς Γενικών Γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει.

Και τώρα το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σιωπηλά εκεί που κάποτε κατηγορούσε: Όπως στα μέτρα για τους ημιϋπαίθριους χώρους που λίγους μήνες πριν, ως αντιπολίτευση, τα κατήγγειλε. Κι ύστερα ως κυβέρνηση τα κατάργησε. Και σήμερα τα υιοθετεί».

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο, το μόνο σχέδιο της ήταν πώς θα χτυπήσει την ΝΔ και προσπαθεί να τα φορτώσει όλα στην κυβέρνηση Καραμανλή.

«Η Ελλάδα επί των ημερών της ΝΔ χτυπήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Χτυπήθηκε, αλλά δεν γονάτισε.

Κι ύστερα χτυπήθηκε από μια άλλη κρίση, από τη λαίλαπα ΠΑΣΟΚ: Που υποσχέθηκε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα. Και μόλις ανέλαβε, διόγκωσε τα ελλείμματα με τους ερασιτεχνισμούς, την ανευθυνότητα και την ανικανότητά του», επισήμανε.

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε και σε σύγκριση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε:

«Η νέα ΝΔ απέδειξε ότι έχει και υπευθυνότητα και Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον το σύμβολο του πιο ανεύθυνου λαϊκισμού, αποτελεί προπύργιο του πιο ξεπερασμένου μικροκομματισμού. Η νέα ΝΔ αποδεικνύει κάθε μέρα ότι έχει το θάρρος να ξεπεράσει και τον ίδιο τον εαυτό της. Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κάθε μέρα το χειρότερο εαυτό του».

Ως προς την πορεία της ΝΔ υπογράμμισε:

«Προχωράμε σε αυτές τις Προσυνεδριακές Διασκέψεις για να σας ακούσω και να με ακούσετε. Για το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όχι για να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια. Την οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν θα την επιτρέψω.

Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο μεγάλης κρίσης που γνώρισε ο τόπος, για μια γενιά τουλάχιστον. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Και τη στιγμή αυτή - τη στιγμή της υπέρτατης μάχης για τον τόπο - δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία. Τελεία και παύλα.

Έχουμε, για το καλό του τόπου, πολλή δουλειά μπροστά μας, για να μας κρατάνε πίσω τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Άλλωστε, η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας. Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.

Τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, με την πρόσφατη πανηγυρική ετυμηγορία των 800.000 μελών του κόμματός μας. Και η απόφαση αυτή είναι πανίσχυρη και αδιαπραγμάτευτη.

Εγώ αυτή την εντολή πήρα από σας. Αυτή την εντολή θα εκτελέσω. Δεν μπορούμε, βέβαια, να υποχρεώσουμε κάποιον να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, αν δεν το θέλει. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να διασύρει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και να προσβάλλει τα όργανα του κόμματος».

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ σημείωσε:

«Οι νεοδημοκράτες συσπειρώθηκαν με πρωτοφανή τρόπο να εκλέξουν το νέο αρχηγό τους.
Και τώρα συσπειρώνονται στην πορεία για το 8ο Συνέδριό τους. Που θα καθαρίσει την παράταξη απ’ ό,τι την πλήγωσε. Θα απαλλάξει το Κόμμα - όπως το έχω υποσχεθεί - από τα «βαρίδια» του, πριν απαλλάξει τη χώρα από τα «βαρίδια» της.

Και θα δώσει Ελπίδα στον τόπο. Δεν παλεύουμε μόνο για να επιστρέψουμε στην εξουσία. Παλεύουμε σήμερα για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα. Κι αύριο να ξανακτίσουμε την Ελλάδα».

Όσο για την «πράσινη ανάπτυξη» παρατήρησε πως «δεν αρκεί να είναι «Πράσινη», πρέπει να είναι και Ανάπτυξη. Δεν αρκεί να στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές. Πρέπει να πληροί και όρους ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, για το θέμα του λιγνίτη, το οποίο αφορά άμεσα την περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας, επισήμανε:

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το λιγνίτη. Μπορούμε όμως να τον κάνουμε φιλικό προς το περιβάλλον.

Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, εξουδετερώνουν την αιθάλη.

Ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε το κόστος αυτών των τεχνολογιών και πάλι το κόστος της ενέργειας από λιγνίτη είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι από άλλες πηγές.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αυτό που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, να διαλέξουμε ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές και τους εγχώριους υδρογονάνθρακες.
Το πρόβλημα είναι να παράγουμε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010, 17:57