Το 3ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα, επικεντρώνεται στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί, κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια και έχει στόχο να καταδείξει πως η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί μόνον με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολιτικών που θα μειώσει τη φτώχεια, θα αυξήσει την κοινωνική κινητικότητα και θα διασφαλίσει τις αναγκαίες υπηρεσίες στην Υγεία και την κοινωνική πρόνοια, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά Κράτη. Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής λειτουργεί, δυστυχώς, σήμερα ως πρόσχημα για την οικοδόμηση ενός νέου πελατειακού Κράτους. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από την Κυβέρνηση Σαμαρά, με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την ιατροφαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, τα προβλήματα σήμερα έχουν γιγαντωθεί. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, αφού υφάρπαξε την ψήφο των συμπολιτών μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, αδιαφόρησε πλήρως για αυτούς, οδηγώντας ακόμη περισσότερους στη φτώχεια» αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγκεκριμένα: Στην Υγεία, η διάλυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με κομματικές διοικήσεις σε ρόλο κομισάριου, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας και η απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών στις αναμονές για φάρμακα, χειρουργεία και θεραπείες, είναι μερικά μόνον από τα συμπτώματα της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και σε ό,τι αφορά τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας, λόγω των μέτρων που οδήγησαν στην μείωση των εισοδημάτων εκατομμυρίων συμπολίτες μας: την αύξηση των άμεσων, των έμμεσων, των ειδικών φόρων και των εισφορών, όπως επίσης και τις οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, τα τελευταία 2,5 χρόνια, 3.500.000 συμπολίτες μας να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των επιλογών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην κοινωνική πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι ελάχιστοι από όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης καταφέρνουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι μεταξύ άλλων και το θλιβερό αποτέλεσμα του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος με τις νέες εισφορές που επιβάλλει σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες οδηγεί τους πλέον παραγωγικούς τομείς της οικονομίας σε εξόντωση και οξύνει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Ακόμη και στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, για την οποία τόσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ανικανότητα και η αδιαφορία της Κυβέρνησης είναι παροιμιώδης. Ανικανότητα που εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία έχει, ήδη, επεξεργαστεί και διαρκώς επικαιροποιεί ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για όλα τα μείζονα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, της Ασφάλισης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πολλές από τις οποίες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά, στο Προσυνέδριο των Ιωαννίνων.

Το Προσυνέδριο θα εξελιχθεί σε τρεις ενότητες με τους εξής τίτλους:

– Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που το έχουν ανάγκη.
– Οι σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους.
– H επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση.

To πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 14:30-15:00 Προσέλευση
  • 15:00-15:30 Αίθουσα Electra
    Έναρξη Εργασιών – Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου
  • 15:30-17:00 Αίθουσα Electra

Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη:

▪ Μια νέα πολιτική για την Κοινωνική Αλληλεγγύη
▪ Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
▪ Πολιτικές για τη στήριξη των νέων οικογενειών

Μάριος Σαλμάς Βουλευτής, Αν. Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας
Πάνος Τσακλόγλου Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
Δημήτριος Γιάννου Δήμαρχος Έδεσσας, δήμος που έχει εφαρμόσει το ΕΕΕ
Ιωάννα Περτσινίδου Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Προγραμμάτων για τη Φτώχεια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis
Λεωνίδας Ρουμπάτης Πρόεδρος Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου
Συντονίστρια: Δόμνα Μιχαηλίδου

  • 15:30-17:00 Αίθουσα Alkyoni

Η επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση:

Η κοινωνική ασφάλιση, οι οικονομικές προοπτικές και οι δημογραφικές μεταβολές
Νότης Μηταράκης Βουλευτής, Αν. Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας
Μιλτιάδης Νεκτάριος Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας
Βύρων Κοντζαμάνης Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
Συντονιστής: Παναγιώτης Δουφεξής

  • 17:00-17:30 Διάλειμμα
  • 17:30-19:00 Αίθουσα Electra

Σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους
Βασίλης Οικονόμου Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας
Ιωάννης Λιάρος Δημοσιογράφος και Ιδρυτής της ενημερωτικής πύλης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας – karkinaki.gr

Ιωάννα Νταβώνη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς
Ιωάννης Γιαννακάκης Ιατρός Παθολόγος με εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Διδάκτωρ στην Κλινική Επιδημιολογία.
Μαρία Καραγιαννίδου Ερευνήτρια στο τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics με εξειδίκευση στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης χρόνιων νοσημάτων για ηλικιωμένους. Συντονιστής: Βασίλης Κοντοζαμάνης.

  • 19:00-19:30 Αίθουσα Electra

Κλείσιμο Εργασιών

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Στην πρώτη Συνεδρίαση με τίτλο «Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη» θα συζητηθεί η νέα πολιτική για την κοινωνική αλληλεγγύη, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και πολιτικές για τη στήριξη νέων οικογενειών.

Ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ερευνά ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του Κράτους. Ο Δήμαρχος της Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου επικεφαλής ενός από τους πρώτους Δήμους που εφάρμοσαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από το 2014. Η κυρία Ιωάννα Περτσινίδου κοινωνική λειτουργός και έχει μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Συστημάτων Υγείας. Εργάζεται στην PRAKSIS τα τελευταία πέντε χρόνια ως Υπεύθυνη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Ο κ. Λεωνίδας Ρουμπάτης, χημικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου Ιωαννίνων από το 2016.

Στη δεύτερη ενότητα θα αναπτυχθεί το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές και τις δημογραφικές μεταβολές. Στο πάνελ συμμετέχει ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο οποίος έχει διατελέσει Διοικητής του Ι.Κ.Α. στην περίοδο 1999 – 2004, καθώς και Πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000 -2004). Η κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη, καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας. Ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) και Δ/ντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ). Τέλος, η κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη, μαθηματικός – αναλογίστρια, η οποία από το 1995 κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Στην τελευταία ενότητα θα συζητηθούν οι Σύγχρονες και Αποτελεσματικές Υπηρεσίες Υγείας για όλους. Πρώτος ομιλητής ο κ. Ιωάννης Λιάρος, δημοσιογράφος, συνιδρυτής και Γραμματέας του Δ.Σ. της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική & εφηβική ηλικία”. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν από το χώρο της Υγείας, ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, Ιατρός Παθολόγος με εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας με Διδακτορικό στην Κλινική Επιδημιολογία και η κυρία Ιωάννα Νταβώνη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Τελευταία ομιλήτρια θα είναι η κυρία Μαρία Καραγιαννίδου, ερευνήτρια στο τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics με εξειδίκευση στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης χρόνιων νοσημάτων για ηλικιωμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης