«Απευθύνω τώρα την πρόσκληση για να αρχίσουν εντός του Γενάρη οι διερευνητικές. Άρχισαν επί Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργου Παπανδρέου έως το 2016. Διακόπηκαν διότι o Τσίπρας δεν ήθελε να συνεχιστούν. Το σκάφος μας Orus Reis για 6 μήνες θα βρίσκεται στην περιοχή που ξέρετε. Πια δεν υφίσταται ζήτημα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Δένδια στα Τίρανα» (πρόκειται για πρόταση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα).

Με αυτά τα λόγια ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε επίσημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την πρόσκληση της Άγκυρας προς την Αθήνα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είχαν διακοπεί το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν αναφέρθηκε σε άλλες λεπτομέρειες επί της ατζέντας των επαφών. Δεν ξεκαθαρίστηκε, δηλαδή, εάν η Τουρκία προσκαλεί ή όχι την Ελλάδα στις διερευνητικές με διευρυμένη ατζέντα ή με περιορισμένη θεματολογία, που αφορά τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, όπως υποστηρίζει και επιμένει η Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Η ημερήσια διάταξη των διερευνητικών είναι σαφής. Ό,τι συζητούσαμε πριν θα συζητήσουμε και τώρα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Σήμερα 11 Ιανουαρίου ως Τουρκία θέλουμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση. Από σήμερα μέχρι τέλος Ιανουαρίου να γίνει η πρώτη συνάντηση. Καλούμε την Αθήνα, την Ελλάδα, να αρχίσουμε μεταξύ μας τις διερευνητικές. Οι οικοδεσπότες είμαστε εμείς. Τα δικά μας επιτελεία θα την καθορίσουν με τους (αντίστοιχους) συνομιλητές στην Ελλάδα. Εμείς από σήμερα είμαστε έτοιμοι. Ως μια χώρα που πιστεύει τον εαυτό της, είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Και μετά τη συνάντηση είμαστε έτοιμοι να πάμε στα Τίρανα μετά από πρόσκληση του Έντι Ράμα και να συναντηθώ με τον Δένδια. Η ημερήσια διάταξη είναι ορισμένη. Ό,τι συζητούσαμε πριν για τις διερευνητικές θα συζητήσουμε και τώρα».

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση από την Τουρκία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών εντός του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης