Την αποφασιστικότητά του να συμβάλλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε από την Αθήνα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, μετά τις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Αναστάσιο Μιτσιάλη.

Ο κ. Άιντε τόνισε ότι χρειάζεται αμοιβαία βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κ. Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Έρογλου, έχουν δεσμευθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι θα είναι επωφελές και για τις δυο κοινότητες εάν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε ότι η σταθερότητα θα λειτουργούσε καταλυτικά και για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Μάλιστα, χαρακτήρισε την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως το πρώτο βήμα και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδείξουν και οι δυο πλευρές καλή θέληση και βούληση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, κάτι το οποίο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, και η παρουσία του «Barbaros» είναι ένας από αυτούς τους (παράγοντες), όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επίσης, χαρακτήρισε επικίνδυνη τη φάση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι διαπραγματεύσεις και παρατήρησε ότι σε μια περίοδο όπου η γειτονική περιοχή φλέγεται, η μη λύση του Κυπριακού έρχεται να επιβαρύνει την κατάσταση και εναπόκειται πλέον στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά η επίλυση του θέματος. Πρόκειται για μια κοινή πρόκληση και για ένα κοινό πρόβλημα και για τις δυο κοινότητες, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση του κ. Άιντε από το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι είχε μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Άιντε είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός που έχει τη νορβηγική εμπειρία σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και έχει «μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία υποστηρίζουμε, να πετύχει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο του 2014».

«Αυτό θέλουμε. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις. Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες, χρειάζονται όμως πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτοι να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς σχετικά με το εάν παραμένει ως προϋπόθεση η αποχώρηση του «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ότι η παρουσία του «Barbaros» και οι δραστηριότητές του συνιστούν προσβολή του διεθνούς δικαίου και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «μιλάμε για μια διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο οργανισμός που κατεξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης