Αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και ειδικότερα της διάταξης που αφορά στην παραγραφή ποινικών αδικημάτων, τα οποία αποδίδονται σε πρώην ή νυν υπουργούς και υφυπουργούς, προτείνουν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «σκιές» που αφήνει η ισχύουσα νομοθεσία στο πρόσωπο του κατηγορουμένου, ακόμα κι αν αυτός δικαιωθεί από την τελική έκβαση της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τροπολογία που κατέθεσαν στο ν/σ του Υπουργείου της Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι βουλευτές προτείνουν «να προηγείται η έρευνα της ουσίας της κατηγορίας από την έρευνα για την παραγραφή».

Προϋπόθεση, πάντως, είναι να το έχει ζητήσει με αίτησή του ο κατηγορούμενος, αίτηση η οποία πρέπει να υποβληθεί στο στάδιο της προδικασίας, το αργότερο μέχρι το πέρας της απολογίας του, ενώ ισχύει μόνο για αυτόν και δεν ανακαλείται.

Σε περίπτωση, δε, που προκύψει ζήτημα παραγραφής μεταγενέστερα, η αίτηση υποβάλλεται τότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστηρίζουν στο κείμενό τους οι βουλευτές, με την τροπολογία αυτή θα παρέχεται πλέον η απαραίτητη προστασία της τιμής και της υπόληψης των κατηγορουμένων.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις άλλοι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία και έχουν προσχωρήσει στο κόμμα της κας Ντόρας Μπακογιάννη, Δημοκρατική Συμμαχία,  είναι οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Κιλτίδης, Γιώργος Κοντογιάννης και Ελευθέριος Αυγενάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης