Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 17:36
Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ όπως προανήγγειλε ο βουλευτής του Κινήματος Θάνος Μωραΐτης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι βασικοί άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι οι εξής:

1) Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του μισθού (σύνταξης ή εισοδήματος) των οφειλετών ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα υπάρχει επιμήκυνση.

2) Επεκτείνονται οι διαδικασίες του Ν.3869 και για τους αυτοαπασχολούμενους.

3) Βελτιώνονται λειτουργικά οι διατάξεις του Ν.3869 σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ίση μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

4) Καθιερώνεται το ακατάσχετο για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές κρίσιμες για την καθημερινότητά του.

5) Αλλάζουν και βελτιώνονται οι κανόνες λειτουργίας του Τειρεσία ώστε να προστατευθούν καλόπιστοι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, είναι μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση νόμου, η οποία θα στηριχτεί στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ στηρίζεται στις ρυθμίσεις που είχε ετοιμάσει τον περασμένο Μάρτιο ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και οι οποίες δεν είχαν προλάβει να ψηφιστούν λόγω των εκλογών.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόνισε ότι «είναι ανεφάρμοστη, πρόχειρη, ανεπεξέργαστη, χωρίς οικονομικά στοιχεία και προφανώς αποσκοπεί μόνο σε επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενός θέματος που δεν επιτρέπει επικοινωνιακά παιχνίδια».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 17:39