Πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για επέκταση της αντιπυρικής περιόδου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019, 18:51
Πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για επέκταση της αντιπυρικής περιόδου

Την πρότασή τους για επέκταση της αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως η δυτική Ελλάδα, επαναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την πυρκαγιά στο Κουνουπέλι, που αποτελεί κομμάτι του προστατευόμενου δάσους της Στροφυλιάς, στην Ηλεία.

Υπενθυμίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε διατυπωθεί σχεδόν έναν χρόνο πριν, μετά τις μεγάλες χειμωνιάτικες πυρκαγιές σε Ηλεία, δυτική Αχαΐα και Αρκαδία και τις μεγάλες καταστροφές που είχαν προκαλέσει.

Η συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου δήλωσε: «Η επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου θα σήμαινε την παρουσία εναέριου μέσου πυρόσβεσης (ελικόπτερο Erickson) στην Ηλεία (αεροδρόμιο Ανδραβίδας) όλες τις ημέρες του χρόνου. Η πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί άμεσα και όχι ύστερα από τέσσερις ώρες από το ξέσπασμά της μέσω… Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει πρόληψη και στην πρόληψη εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουμε προτεραιότητα (μαζί με μια ακόμα σειρά αναγκαίων μέτρων που είχαμε καταγράψει και μετά την τραγωδία στο Μάτι). Αυτό επιβάλλει η κλιματική αλλαγή - έχει έρθει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και όχι να λέμε κατόπιν εορτής τι έπρεπε να είχε γίνει.

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε και στο γεγονός πως το συγκεκριμένο οικοσύστημα, αν και θεωρητικά βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής νομοθεσίας, παραμένει έρμαιο στα συμφέροντα καταπατητών, εργολάβων, λαθροκυνηγών και λαθροϋλοτόμων εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη και ελέγχους, θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019, 18:51