Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την παράσταση νίκης αλλά και την πρόθεση ψήφου δείχνει νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 6-11 Ιουνίου (στις 11 Ιουνίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Συγκεκριμένα, στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 57% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που λαμβάνει 31%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παίρνει 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 11,5%, ΠΑΣΟΚ με 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ με 6% και ΔΗΜΑΡ με 4,5%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ έχει ανέβει κατά δύο μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει κατά μισή.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ισοβαθμούν με 42 μονάδες ο Φώτης Κουβελης και ο Αντώνης Σαμαράς, με τον πρώτο να έχει μειωμένα ποσοστά και τον δεύτερο αυξημένα. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 37, ο Πάνος Καμμένος με 32, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 22, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 21 (αυξημένο ποσοστό) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το 41% καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς και για το 27% ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το 37% καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και για το 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοτικότητα όλων των πολιτικών κομμάτων είναι μειωμένη, εκτός από της ΝΔ, που ανεβαίνει κατά μία μονάδα. Τη μεγαλύτερη πτώση την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στο 34% από 44% στο προηγούμενο βαρόμετρο και ισοβαθμεί πλέον με τη ΝΔ.

Στο βαρόμετρο σημειώνεται ότι η πολιτική προέλευση των σημερινών ψηφοφόρων Χρυσής Αυγής, με βάση τις προηγούμενες εκλογές, είναι: 44% από ΧΑ, 18% από ΝΔ και 10% από ΑΝΕΛ.

Μεταξύ άλλων, περισσότεροι ερωτηθέντες κρίνουν ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες (20% έναντι 16% τον Μάρτιο), ωστόσο η πλειονότητα (40%) εκτιμά το αντίθετο. Παράλληλα, το 76% θεωρεί ότι το μνημόνιο έβλαψε τη χώρα, ενώ για το 43% καμία παράταξη δεν είναι καλύτερη για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης