Νέο «πονοκέφαλο» προκαλεί στη Δικαιοσύνη η υπόθεση της Novartis, με «αιχμή του δόρατος» αυτή τη φορά, τον ενδεχόμενο ορισμό εφέτη ανακριτή για να αναλάβει το χειρισμό του συνόλου της δικογραφίας.

Αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες του εφέτη ανακριτή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα, όπως φαίνεται, διχάζει τη Δικαιοσύνη με τις απόψεις να διίστανται, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών που θα πάρει την κρίσιμη απόφαση για την «τύχη» της υπόθεσης.

Εισαγγελικές πηγές θεωρούν αδιανόητη την ανάθεση  εξ’ ολοκλήρου την υπόθεσης της Novartis, σε έναν ή και δύο εφέτες ανακριτές. Και αυτό γιατί, όπως τόνιζαν, σύμφωνα με το νόμο, αρμόδια για την άσκηση των ποινικών διώξεων στην υπόθεση που ούτως ή άλλως εκκρεμούν, είναι αποκλειστικά η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κίνδυνο ακυρότητας και θα απειλούσε ευθέως τη συνέχιση της έρευνας, καταστρατηγώντας τις διατάξεις του νόμου. Επιπλέον, το ΑΔΣ που όρισε την κ.  Ελένη Τουλουπάκη στη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με τις ίδιες εισαγγελικές πηγές, αποτελεί ένα όργανο ιεραρχικά ανώτερο από την Ολομέλεια των Εφετών.

Υπάρχουν ωστόσο και αντίθετες απόψεις οι οποίες εκφράζονται από εισαγγελικούς κύκλους που επιμένουν πως η Ολομέλεια Εφετών έχει «υπεραρμοδιότητες», μεταξύ των οποίων και η άσκηση ποινικών διώξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σίγουρο είναι πάντως ακόμη και απλή μελέτη της ογκώδους αυτής δικογραφίας από τον εφέτη ανακριτή θα σημαίνει την απώλεια και άλλου χρόνου ο οποίος είναι πλέον πολύτιμος.

Σε εκκρεμότητα οι δικογραφίες για Άδ. Γεωργιάδη και Δημ. Αβραμόπουλο

Η κ. Τουλουπάκη ωστόσο έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή τις δύο τελευταίες «ανοιχτές» δικογραφίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και αναμένει απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών και τα πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα για αυτές. Οι δικογραφίες αυτές συνδέονται με τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Εκτός όμως  από τους δύο πολιτικούς στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής αρχής βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο γιατροί, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis  καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας. 

Στον Άρειο Πάγο η κατάθεση Φρουζή

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται από του αντεισαγγελείς του  αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου  που διενεργούν την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση, το περιεχόμενο της κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis. Για το λόγο αυτό,  αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή την κατάθεση του Κ. Φρουζή με την ολοκλήρωση της καθώς φέρεται να έκανε λόγο για πιέσεις κομμάτι που άπτεται της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. 

Την ίδια πρακτική θα ακολουθήσουν και για και όποια άλλη κατάθεση ή έγγραφο προκύψει στο μέλλον και άπτεται και της έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς που διενεργούν οι δύο αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι τρεις ανωμοτί καταθέσεις Φρουζή στη Δικαιοσύνη

Παράλληλα, εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι ο Κ.Φρουζής μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξεταστεί τρεις φορές ανωμοτί στο πλαίσιο της έρευνας για επιμέρους αδικήματα αναφορικά με  την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα έχει εξεταστεί ανωμοτί μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό τον Μάιο του 2019, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον περασμένο Ιούνιο ενώ και πρόσφατα εκλήθη ανωμοτί ενώπιον πταισματατοδίκη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκέλος που αφορά στελέχη της Novartis, αλλοδαπούς.

Για αυτό το σκέλος η έρευνα “καθυστερεί” καθώς οι αλλοδαποί φέρονται να έχουν ζητήσει μετάφραση της δικογραφίας η οποία καθυστερεί λόγω της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Το πρόστιμο  στη  Novartis Hellas

Για πρώτη φορά πάντως ενεργοποιήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς η διαδικασία επιβολής προστίμου στο φαρμακευτικό κολοσσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018, επικαλούμενη τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του K.Φρουζή ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν μάλιστα διαβιβάσει και  αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης