Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση σχετικά με το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μέτρο μπορεί να «πάγωσε» έως τα μέσα του Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός, ωστόσο ισοδύναμα δεν έχουν ακόμα βρεθεί και ο χρόνος λιγοστεύει.

Το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό ένα θέμα που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, εκτιμάται ότι έχει για την κυβέρνηση μεγάλο πολιτικό κόστος. Ενδεικτική της αγωνίας, είναι η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Ζήτησε από την αντιπολίτευση «να σταματήσει να κουνά το δάκτυλο» και να προτείνει ισοδύναμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ομοσπονδίες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών τηρούν στάση αναμονής υπό το φόβο ότι το μέτρο ήρθε για να μείνει και υπενθυμίζουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ότι το 23% ήταν λάθος και θα αποσυρθεί. Αντί αυτού λένε, το μέτρο «πάγωσε» και τίποτα, τουλάχιστον προς το παρόν δεν εγγυάται ότι θα καταργηθεί.

Σε όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης φοιτούν περίπου 80.000 παιδιά σε περίπου 1.800 σχολεία πανελλαδικά.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ αν το μέτρο εφαρμοσθεί, πολλά μικρά ή μεσαία ιδιωτικά ιδρύματα, φροντιστήρια γενικής παιδείας αλλά και ξένων γλωσσών θα βάλουν «λουκέτο». Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν περίπου 5.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και οι γονείς αναγκαστικά θα στραφούν προς τη δημόσια εκπαίδευση που ήδη στενάζει. Παράλληλα, υποστηρίζουν, η εφαρμογή του μέτρου θα μετατρέψει τα ιδιωτικά σχολεία σε επιχειρήσεις και το δημόσιο αγαθό της παιδείας σε εμπόρευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) μιλάει για καταστροφή αν τελικά δεν βρεθούν ισοδύναμα και ισχύσει ο ΦΠΑ 23%, καθώς η σχολική χρονιά τρέχει και οι γονείς ίσως κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά το φόρο.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη δίνουν το στίγμα του προσανατολισμού της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέσω της ολοκλήρωσης δύο-τριών μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση εδώ και τώρα να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο της διαπλοκής ώστε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχουν δρομολογηθεί ουσιαστικά αλλά και διαδικαστικά εξελίξεις που θα φέρουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης