Δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία έγινε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα δανειακή σύμβαση. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 01:00 τα ξημερώματα και ήταν ονομαστική ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ τόσο επί της αρχής, όσο και σε επιμέρους άρθρα.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας τάχθηκαν «υπέρ» ενώ την καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σε σύνολο 292 βουλευτών που ήταν παρόντες, οι 213 ψήφισαν υπέρ και οι 79 κατά.

Από τους διαγραφέντες, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ είπαν «ναι» στη νέα δανειακή σύμβαση, με την επιστροφή τους πίσω στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός τους να θεωρείται σχεδόν σίγουρη στο πλαίσιο της απαραίτητης συσπείρωσης ενόψει εκλογών.

 Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το ΠΑΣΟΚ τη νέα δανειακή σύμβαση υπερψήφισαν οι:
α) Μιλένα Αποστολάκη,
β) Χρ. Κατσούρας,
γ) Β. Τόγιας,
δ) Χρ. Μαγκούφης και
ε) Θ. Παραστατίδης.

Οι Βάσω Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπ. Κουβέλης και Οδ. Βουδούρης ήταν απόντες από την ψηφοφορία.

Από τη ΝΔ, «ναι» ψήφισαν οι:

α) Ελίζα Βόζεμπεργκ,
β) Κ. Γκιουλέκας,
γ) Γ. Βλάχος,
δ) Μ. Τζήμας,
ε) Γ. Καρασμάνης,
στ) Κ. Παπασιώζος και
ζ) Γ. Βαγιωνάς.

«Σταθεροί» στη θέση τους παρέμειναν οι:

α) Π. Καμμένος,
β) Κ. Μαρκόπουλος,
γ) Π. Μελάς,
δ) Χρ. Ζώης,
ε) Δ. Σταμάτης,
στ) Σπ. Γαληνός,
ζ) Μ. Γιαννάκης,
η) Έλενα Κουντουρά,
θ) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και
ι) Μίκα Ιατρίδη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά οι προαναφερθέντες θα προσχωρήσουν στο νεοσύστατο κόμμα του Π. Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο τότε συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των δέκα βουλευτών για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Δείτε το video…

Στα ταμεία του κράτους η πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φιλ. Σαχινίδης, ανακοίνωσε την Τρίτη ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου πως «έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας, που αφορά σε 5,9 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

«Αναμένεται να εισπραχθούν και 1,6 δισ ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή στο άρτιο (χωρίς «κούρεμα») του ομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας που έληξε την Τρίτη 20 Μαρτίου. Τα 900 εκατ. ευρώ που απομένουν συν τα 1,65 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ θα κατευθυνθούν προς τον προϋπολογισμό.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης ότι η επόμενη δόση ύψους 3,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέσα τον Απρίλιο, ενώ ακολουθεί άλλη μια δόση ύψους 5,3 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση που τέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια, ο Φιλ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι η «τελική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς ορισμένων μελών της Επιτροπής πως «η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε σωστά και ότι όταν προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων θα έπρεπε να λάβει υπόψη της μια μελέτη η οποία έλεγε ότι το κόστος εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

«Το κόστος εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφή, με την έννοια ότι το κόστος αυτό έχει εκτιμηθεί περίπου σε 1 τρισ. ευρώ. Προσπαθώ να καταλάβω την λογική. Είναι η λογική του Κούγκι, είναι η λογική του Σαμουήλ», εξήγησε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης