Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά εγκρίθηκε το Μνημόνιο από την Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής.

Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δηλαδή συνολικά 29 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, ψήφισαν κατά.

Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 15.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 18.50 το βράδυ με την διαδικασία της ψηφοφορίας επί του Μνημονίου.

Η σύμβαση προνοεί την παραχώρηση 10 δισ. ευρώ από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Δεν προνοεί τη στήριξη των δύο τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από τους ανασφάλιστους τους καταθέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκαν, επίσης κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Αυτά αφορούν:

● τον τομέα της Υγείας
● περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%
● φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας
● αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο
● αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού
● αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

Επίσης, η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1092 ωρομίσθιων υπαλλήλων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε απευθύνει έκκληση στη Βουλή να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο στον Κόρνο.

Σημειώνεται ότι την ώρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής περίπου 400 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από το κτήριο της Βουλής ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια.

Στη διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της ιδιωτικοποιήσεις, συμμετείχαν μέλη διαφόρων οργανώσεων και κομμάτων, περιλαμβανομένων του ΑΚΕΛ, της Κίνησης Πολιτών, της ΕΔΟΝ, της ΠΕΟ και της ΠΟΓΟ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Εξω η Τρόικα από την Κύπρο», «η Κύπρος δεν θα γίνει προτεκτοράτο», «Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα», ενώ αρκετοί κρατούσαν σημαίες της ΠΕΟ και της Συμμαχίας των Πολιτών, οι οποίες διοργάνωσαν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Υπερψηφίστηκαν τα μνημονιακά νομοσχέδια, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 14:53

Έκκληση για να ψηφιστεί το μνημόνιο
, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 14:36

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
με πληροφορίες απο sigmalive.com, philenews.com, 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης