Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 2 νέες Μητροπόλεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 2 νέες Μητροπόλεις
Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο κατατέμνεται η Μητρόπολη Αττικής σε δύο νέες Μητροπόλεις (η μία με έδρα την Κηφισιά και η άλλη το Ίλιον) και παρατείνεται η αναστολή, έως τις 31-12-2010, του νόμου του 2008 για την Έρευνα.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ως προς το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου διευκρίνισε πως η πρόταση έγινε από την Ιερά Σύνοδο για την καλύτερη τέλεση του ποιμαντικού της έργου, κατέστησε σαφές ότι η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είναι μόνον ο μισθός του ενός μητροπολίτη (36.000 ευρώ το χρόνο) και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατή παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Αναφορικά με το θέμα του νόμου για την Έρευνα, είπε πως η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο που θα θέτει τα πλαίσια για την Έρευνα, αλλά θα διατηρήσει τα θετικά του νομοθετήματος του 2008. Επεσήμανε, πάντως, πως ο προσανατολισμός, η φιλοσοφία και οι βασικές του αρχές του είναι αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Υπέρ και των δύο ρυθμίσεων ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ ψήφισε παρών και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών στο πρώτο σκέλος και θετικά στη δεύτερη ρύθμιση, αν και εκ μέρους της ΝΔ εκφράστηκε σφοδρή διαφωνία για την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να φέρει νέο νόμο για την Έρευνα και εκ μέρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν προχωρεί ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους, ώστε να απεμπλακεί η Βουλή από το να νομοθετεί για θέματα που δεν την αφορούν.

Οι πρώην υφυπουργοί Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Σπύρος Ταλιαδούρος, καθώς και η εισηγήτρια της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, τόνισαν πως το νομοθέτημα του 2008 άνοιξε νέους δρόμους στην Έρευνα και είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης.

Ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι ο χρόνος και μόνο που απαιτείται για να έρθει νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος της έρευνας, ενώ παράλληλα εισάγει κριτήρια δογματισμού και κρατισμού.

Αναφερόμενος σε συνέντευξη της υπουργού, της καταλόγισε «χολή, εμπάθεια και φανατισμό» και ανέφερε ότι, μεμφόμενη τόσο τον Κ. Καραμανλή, το κάνει για να πλήξει την συναίνεση, ενώ διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα απευθύνεται με τέτοια απαξία στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης όταν το ΠΑΣΟΚ ζητούσε συνέχεια εκλογές και πάντα βρισκόταν αντιμέτωπο στο πεζοδρόμιο.

«Τι σήμαινε για σας τότε ο πατριωτισμός, για τον οποίο μιλά ο πρωθυπουργός σήμερα; Αντιδράσεις είδαμε και ευτελισμούς» είπε, ενώ καταλόγισε στην κυρία Διαμαντοπούλου κομματικές επιλογές στους περιφερειακούς διευθυντές.

Απαντώντας η κυρία Διαμαντοπούλου, σημείωσε πως από τον νόμο του 2008 μόνον προθέσεις είδαμε, αφού ποτέ δεν εφαρμόσθηκε.

Καταλόγισε στον κ. Λυκουρέντζο παραληρηματικό λόγο και υπογράμμισε ότι έχει η ίδια αποδείξει ότι αναγνωρίζει ότι θετικό έγινε, «αλλά θα στηλιτεύσει, όταν διαπιστώνει ότι έχουν γίνει τέρατα, αφού η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε κομμάτια και θρύψαλα σε όλους τους τομείς».

Για το ζήτημα της αξιοκρατίας επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει συναίσθηση στα όσα λέγονται και απάντησε για τους περιφερειακούς διευθυντές πως, ενώ ο νόμος δίνει στον υπουργό δυνατότητα επιλογής, έγινε προκήρυξη και εκείνοι που τοποθετήθηκαν έχουν όλα τα εχέγγυα ενώ, όπως είπε, «δεν απαγορεύεται τα μέλη της ΠΑΣΚΕ να παίρνουν θέσεις».

«Επειδή όλοι μιλήσαμε για συναίνεση, το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στον διάλογο για την Παιδεία στην πιο πολωμένη περίοδο, δεχθήκαμε και υπογράψαμε πορίσματα που πάνω σε αυτά θα χτίσουμε» κατέληξε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν θα υπήρχε λόγος ενασχόλησης της Βουλής με αυτά τα θέματα, εάν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, τον οποίο «και τα δύο μεγάλα κόμματα εμποδίζουν».

Στο θέμα του νόμου για την Έρευνα, ανέφερε ότι, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, τον καταψήφισε, ενώ τώρα αναγνωρίζει θετικά.

Ο Βαϊτσης Αποστολάτος, ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, δήλωσε τη συμφωνία του κόμματός του με τις ρυθμίσεις στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Α. Γεωργιάδης, τοποθετούμενος σχετικά με το θέμα της Έρευνας, είπε ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ήρθε ο καιρός για έργα κι όχι συνεχείς αναβολές των αποφάσεων.

Ο Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι, αν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, η Βουλή δεν θα συζητούσε τέτοια θέματα.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γρ. Ψαριανός, διερωτήθηκε τι δουλειά έχει η Βουλή να ασχολείται με τα της Εκκλησίας και το Κράτος με τις μητροπόλεις. «Ακόμη και το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθορίζεται από χρυσόβουλα. Είναι τραγικά αυτά και πρέπει να τελειώνουμε και με τις καταπατήσεις και με τα άλλα. Είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό κράτος στην Ευρώπη» είπε.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010, 23:57