Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι έτοιμος να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας που ορκίζεται το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, τις τελευταίες ώρες γράφονται, σβήνονται και ξαναγράφονται τα ονόματα των υπό υπουργοποίηση υποψηφίων. Βούληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχηματισθεί άμεσα η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό γίνεται αγώνας δρόμου, ώστε να αποφευχθούν οι «καραμπόλες» και να ολοκληρωθεί η λίστα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν όχι μόνο κομματικές αλλά και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένες στο κυβερνητικό σχήμα θεωρούνται σύμφωνα με πηγές οι παρουσίες των Ευ. Τσακαλώτου, Γιάννη Χουλιαράκη, Γιάννη Μουζάλα και Πάνου ΚαμμένουΕιδικότερα, η πρόταση προς τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γαβρόγλου να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας διαρρέει ως ιδιαίτερα πιθανή. Ο κ. Γαβρόγλου είναι Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξελέγη με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ίδιο υπουργείο ακούγεται και το όνομα του Αριστείδη Μπαλτά, υπουργού Παιδείας και στο προηγούμενο σχήμα.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας θεωρείται η πρώτη επιλογή. Ήταν άλλωστε προσωπική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να θητεύσει ο κ. Μουζάλας ως υπηρεσιακός υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να ενταχθεί στο υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα σε ένα υπουργείο που λόγω των εξελίξεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Οι παρουσίες του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας θεωρούνται επίσης ως δεδομένες. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τη δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου που θα είναι αρμόδιο για την τήρηση του Μνημονίου. Πιθανότατα θα ονομάζεται «υπουργείο Προγράμματος» και θα λογοδοτεί κατευθείαν στον κ. Τσίπρα, στα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Υψηλόβαθμη πηγή της Κουμουνδούρου απέδιδε μάλιστα την εν λόγω ιδέα στον Ευ. Τσακαλώτο, ενώ υπενθυμίζεται πως αυτή η πρακτική στην Πορτογαλία εφαρμόστηκε μετά από συστάσεις της τρόικας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πέντε ίσως και έξι άτομα θα συμμετέχουν οι ΑΝΕΛ στο νέο σχήμα. Ο Πάνος Καμμένος θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι θα παραμείνει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για το Προεδρείο της Βουλής ακούγονται τρία ονόματα: Του Γιάννη Δραγασάκη, του Νίκου Βούτση αλλά και του Θοδωρή Δρίτσα.

Οι πρώτοι στόχοι 

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησής του στο πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Στους άμεσους στόχους της επόμενης περιόδου είναι η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που έχει ήδη κερδηθεί στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους. 
 
«Η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη με το σύστημα της διαπλοκής για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία»Επόμενος και ιδιαίτερα σημαντικός στόχος θα είναι οι μεγάλες τομές. Θα πρέπει, τόνισε, η κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα και να δώσει τη μάχη με το σύστημα της διαπλοκής για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία

Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή για να προχωρήσουν κυβέρνηση και κόμμα, ενωμένοι,σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις και να βγει η χώρα από την κρίση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης 7μηνης περιόδου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του Κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τον στηρίζουν ενεργά. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής λειτουργίας του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου

Με θέμα την προγραμματική τους συμφωνία και τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Στόχος τους να «κλείσει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα η λίστα με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να πραγματοποιηθεί σύντομα η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου». «Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου και σενάρια παρένθεσης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «απεδείχθη ότι η επιθυμία του ελληνικού λαού είναι να κάνουμε μια τομή με όσα συνέβησαν και να προχωρήσουμε μπροστά». 

«Τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία με σταθερά βήματα και σε ένα βάθος τετραετίας να υλοποιήσουμε τη βασική μας δέσμευση που είναι να δώσουμε τον έντιμο αγώνα και να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο» τόνισε. 

Εξερχόμενος από τα γραφεία της Κουμουνδούρου ο κ. Καμμένος μεταξύ άλλων τόνισε:«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό για τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η νέα κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

Άσκησε κριτική στους δημοσκόπους ενώ επιτέθηκε στην ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ λέγοντας ότι «σε όλες τις δημοσκοπήσεις βγάζατε τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής».

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ;

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι είναι καιρός οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του λαού και να διαγράψουν το χθες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως η ίδια δεν έχει λόγο να απολογείται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Είναι χρυσή ευκαιρία να απομονωθούν τα βαρίδια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε πως η κα. Γεννηματά πρέπει να βγάλει εκτός τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά προχώρησε περισσότερο από τα τυπικά συγχαρητήρια ώστε να υπάρχει από το ΠΑΣΟΚ μια επιπλέον στήριξη σε κυβερνητικές επιλογές. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν και τι έχει συμφωνηθεί.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι οι όποιες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας περί ενδεχομένου ευρύτερης στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλεται σε παραφιλολογία που προέκυψε από τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με δημοσιογράφους. Σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν έγινε καμία πρόταση από τον κ.Τσίπρα περί συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό σχήμα.

Το κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο, ενώ η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί είτε την Τρίτη είτε την Τετάρτη.

Παράλληλα, την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος του Σεπτέμβρη να πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης