Το φως της δημοσιότητας βλέπουν καθημερινά νέες λεπτομέρειες για την πολύκροτη υπόθεση του «Qatargate». Σε πρόσφατο δημοσίευμα της η La Repubblica αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο δρούσε ο Αντόνιο Παντσέρι δίνοντας χρήματα στον Λούκα Βιζεντίνι και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσε να επηρεάσει ευρωβουλευτές θετικά προς το Κατάρ, ενώ σε νέα δημοσιεύματά τους το περιοδικό Knack και η βελγική εφημερίδα Soir αναφέρουν ότι κατά την ανάκρισή της, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει μερικά από τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της.

«Μοιάζουμε με τη συμμορία των έντεκα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογιστές, κινητά και συνομιλίες ξεσκονίζουν οι βελγικές αρχές για την υπόθεση του Qatargate. Ο ιταλικός τύπος αναφέρει ότι τα ευρήματα των Αρχών επιβεβαιώνουν ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατηύθυνε με τις οδηγίες του Παντσέρι, τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Πάντως, η πρεσβεία του Εμιράτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτει τις κατηγορίες και απειλεί την Ευρώπη, με ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια αερίου.

Τα χρήματα που προορίζοταν για να διαφθείρουν πολιτικούς των Βρυξελλών δόθηκαν σε φακέλους που είχαν τυπωμένο πάνω τους τον Άγιο Βασίλη, σύμφωνα με τη La Repubblica. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τότε νούμερο ένα των ευρωπαϊκών συνδικάτων που διεκδικούσε την επανεκλογή του, ο Λούκα Βισεντίνι, συναντήθηκε σε ένα συνέδριο στη Μελβούρνη, με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος του παρέδωσε τρεις φακέλους γεμάτους μετρητά του είπε χαριτολογώντας, «είμαστε σαν τη συμμορία των έντεκα». «Ήταν περίπου πενήντα χιλιάδες ευρώ», είπε ο Βισεντίνι στον δικαστή Μισέλ Κλεζ κατά την ανάκρισή του. Έπειτα από λίγο αφέθηκε ελεύθερος.

«Αυτό το ποσό ήταν χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την αποζημίωση ορισμένων εξόδων της εκστρατείας μου για το Συνέδριο ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και μεταφέρθηκαν ως τέτοια στο Ταμείο Αλληλεγγύης ITUC, για να υποστηρίξω τα έξοδα ταξιδίου στο Κογκρέσο για συνδικάτα που έχουν περιορισμένα ή καθόλου οικονομικά μέσα, να παραβρεθουν σε τέτοια συνέδρια, σύμφωνα με τις πρακτικές της ITUC», ανέφερε ο Βιζεντίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε, «δέχτηκα αυτή τη δωρεά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της οργάνωσης. Δεν συνδέεται με καμία απόπειρα δωροδοκίας ή επηρεασμού της συνδικαλιστικής μου θέσης στο Κατάρ, ή προσπάθεια οποιασδήποτε παρεμβολής στην ανεξαρτησία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων».

Ο Μισέλ Κλεζ, δέχθηκε την εκδοχή του Λούκα Βιζεντίνι και τον άφησε ελεύθερο, αλλά και για τον λόγο που ο επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων επιβεβαίωσε πως υπήρχαν φάκελοι με χρήματα.  Τότε, οι βελγικές Αρχές έδωσαν εντολή στις αντίστοιχες ιταλικές να ελέγξουν αν υπήρχαν τίποτα περίεργες κινήσεις σε λογαριασμούς του Βιζεντίνι εκείνη την περίοδο.

Ως αυτή τη στιγμή έχουν αναφερθεί μεταφορές ύψους 140.000 ευρώ σε διάστημα σχεδόν δύο ετών από το Βέλγιο στην Ιταλία. Οι οποίες όμως αφορούσαν σε τραπεζικά εμβάσματα για την εξόφληση ορισμένων στεγαστικών δανείων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, το ζήτημα Βιζεντίνι είναι δευτερεύον. Αυτό που ενδιαφέρει τις βελγικές έρευνες είναι ο τρόπος με τον οποίο δρούσε ο Παντζέρι. Πλήρωνε σε μετρητά όποιον πίστευε ότι θα του φανεί χρήσιμος για να επηρεάσει θετικά το Ευρωκοινοβούλιο προς το Κατάρ. Και αυτό προσπαθεί να καταλάβει ο δικαστής Κλεζ αυτές τις μέρες, βασιζόμενος στις χιλιάδες τηλεφωνικές και υποκλοπές που είναι διαθέσιμες. Και πάνω από όλα στη συνεργασία του με τον Φραντζέσκο Τζιόρτζι. Αυτό που πρέπει να διασαφηνιστεί είναι ποιος έπαιρνε χρήματα και για ποιον λόγο.

Για αρχή, ενδιαφέρον θα έχουν οι δηλώσεις του πρώην βοηθού του Αντόνιο Παντζέρι, του ευρωβουλευτή Cozzolino, μετά και από ορισμένες παραδοχές του από την πρώτη ανάκριση. Από την άλλη, οι ανακριτές αναλύουν τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους βοηθούς του. Από μια ανάλυση φαίνεται ξεκάθαρα ο ρόλος του Τζιόρτζι: ήταν αυτός που έκανε τις υποδείξεις για τις τροπολογίες που θα υποβληθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και για τους τρόπους ψηφοφορίας.

Η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει μέρος των χρημάτων, αναφέρουν η εφημερίδα Le Soir και το περιοδικό Knack

Παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει μερικά από τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της, κατά την ανάκρισή της, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα του περιοδικού Knack και της βελγικής εφημερίδας Soir.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, από την άλλη, δείχνει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτη «δώρων» από το Κατάρ, όπως αυτό φαίνεται από έγγραφα από την ποινική έρευνα για εικαζόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνεται. Επίσης, αναφέρεται ότι η ευρωβουλευτής την Πέμπτη πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω κράτηση.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι όταν ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανακρίθηκε παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Επισημαίνεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους η Soir και η Repubblica, η Εύα Καϊλή ομολόγησε μερικώς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι παραδέχτηκε πως ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που της έμειναν στο σπίτι.

Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου -την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς- ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις 9 Δεκεμβρίου. «Δηλώνει ότι γνώριζε από το παρελθόν τις δραστηριότητες του συζύγου της (Φρατσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της» αναφέρει το Knack.

Ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ο Ιταλός ευρωβουλευτής που συνελήφθη την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, είναι ο φερόμενος ως «αρχηγός ορχήστρας» της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με Βέλγους ανακριτές.

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «κατηγόρησε (ο Παντσέρι) τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη “δώρων” από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

Η Ε.Ε. ερευνά και τον Δ. Αβραμόπουλο 

Σε δημοσίευμά της η «La Stampa» ανέφερε για τον πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι «συμμετείχε “πολύ περισσότερο” στις δραστηριότητες της ΜΚΟ (Fight Impunity) από τα υπόλοιπα επίτιμα μέλη. Και γι’ αυτό “αμοίβεται για περίοδο ενός έτους” από την 1η Οκτωβρίου 2020». Η εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έλαβε έγκριση από την πρόεδρο της Κομισιόν ωστόσο, δεν αναφέρει το ποσό.

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος της οργάνωσης Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που κατέληξε στο επίκεντρο της έρευνας της εισαγγελίας των Βρυξελλών. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος ελληνικής υπηκοότητας συμμετείχε μάλιστα “πολύ περισσότερο” στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα υπόλοιπα επίτιμα μέλη. Και γι’ αυτό “αμοίβεται για περίοδο ενός έτους” από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έφερε στο φως η “La Stampa”, η οποία, ωστόσο, δεν αναφέρει το ποσό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου. Ο άλλος είναι ο Luigi di Maio.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι Έλληνας πρώην επίτροπος «είναι άσχετος με τη δικαστική υπόθεση, τόσο που το όνομά του δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στα έγγραφα της έρευνας, αλλά η αναφορά στην αμοιβή του Αβραμόπουλου περιέχεται με γνώμη της επιτροπής δεοντολογίας Επιτροπή Δεοντολογίας που συστάθηκε από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2020».

Σημειώνει πως η επιτροπή δεοντολογίας είναι ένα όργανο που έχει το καθήκον να ελέγχει όλους τους διορισμούς που έγιναν από πρώην Επιτρόπους κατά τα δύο έτη που ακολουθούν το τέλος της θητείας τους. Όπως αναφέρει «από το έγγραφο προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοδότηση που έλαβε η ΜΚΟ Fight Impunity, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι “Ένωση Κατά της ατιμωρησίας και για Διακρατική Δικαιοσύνη – AITJ”. Το έγγραφο αναφέρει ότι η ΜΚΟ δεν έχει λάβει ποτέ κεφάλαια από το προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά ότι – σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από τον Αβραμόπουλο – αυτοχρηματοδοτείται “κυρίως μέσα από δωρεές”. Και ότι “ο πιο σημαντικός δωρητής είναι το Sekunjalo Development Foundation”. Είναι το φιλανθρωπικό τμήμα της ομάδας Sekunjalo, μια από τις πιο σημαντικές Αφρικανικές επενδυτικές εταιρείες. Ιδρύθηκε από τον ιατρό Iqbal Survé, ο όμιλος έχει πολυεθνικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, υγείας, φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα βιοτεχνολογία και κατέχει τον σημαντικότερο εκδοτικό όμιλο της χώρας. Στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κανένα ίχνος γεγονότων ή πληροφοριών που να συνδέουν αυτό το ίδρυμα με τη ΜΚΟ του Παντσέρι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Jerusalem Post, ο Sekunjalo λαμβάνει χρηματοδότηση από το Κατάρ».

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Ο Αβραμόπουλος είχε κοινοποιήσει στην Επιτροπή το νέο του διορισμό στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 και παρείχε πρόσθετες πληροφορίες στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στις 26 του ίδιου μήνα, οι Βρυξέλλες ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή του. Οι διευκρινίσεις έφτασαν στις 18 Νοεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν στη γνωμοδότηση της 10ης Δεκεμβρίου, στην οποία ο ρόλος του ως πρώην επιτρόπου χαρακτηρίζεται “συμβατός” με τις δραστηριότητες της ΜΚΟ. Τόσο πολύ ώστε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 ήρθε το πράσινο φως που υπέγραψε η Ursula von der Leyen. Στο τιμητικό συμβούλιο της οργάνωσης Fight Impunity συμμετείχε -μεταξύ άλλων- η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία παραιτήθηκε αμέσως μετά τις συλλήψεις. Σε επικοινωνία με τη La Stampa, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει καμία δραστηριότητα για τη ΜΚΟ του Παντσέρι και ότι δεν είχε λάβει “καμία αμοιβή”».

Και καταλήγει πως αυτό που προκύπτει είναι η μη καταχώριση του Fight Impunity στο κοινό μητρώο διαφάνειας της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, κάτι που είχε ο κ. Αβραμόπουλος είχε απέδωσε στην πανδημία και πως ο Παντσέρι τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα ολοκλήρωνε την εγγραφή στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ “αμέσως μόλις ξανάρχιζε να εργάζεται εν παρουσία στις Βρυξέλλες”, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης