«Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν έρχεται ούτε να λύσει το πρόβλημα της φοιτητικής μετανάστευσης, ούτε να αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια, ούτε να φέρει την Ελλάδα στον ίδιο δρόμο με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες. Τα υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου δεν λύνονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ».

«Στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του κ. Μητσοτάκη όλα είναι εμπορεύματα και πρέπει να νοούνται ως τέτοια, ακόμα και το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Αυτό που αντιλαμβάνονται, όμως, ακόμα και οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού σε άλλες χώρες, ότι δηλαδή η εκπαίδευση και η έρευνα είναι παράγοντες ανάπτυξης, είναι αδύνατο να το αντιληφθεί ο ίδιος», επισημαίνει η κ. Σβίγκου και προσθέτει: «Και αυτό γιατί στο δικό του μυαλό πρυτανεύει όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά το συμφέρον συγκεκριμένων σχολαρχών που θέλουν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους μετά τη μετατροπή τους σε “πανεπιστήμια”. Τα ισχυρά, όμως, δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι ο στόχος και της Ελλάδας, όπως είναι της Γερμανίας και της Γαλλίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο άρθρο της, η κ. Σβίγκου αντικρούσει τέσσερις «μύθους και ανακρίβειες», όπως σημειώνει, που διατυπώνονται στη δημόσια συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος και τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα αντικρούει:

1. Το επιχείρημα ότι «στερείται η δυνατότητα να σπουδάσουν στην Ελλάδα 50.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό».
2. Το επιχείρημα ότι «ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσει τα δημόσια ΑΕΙ».
3. Την ανακρίβεια ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια».
4. Τη συστηματική συκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου, «το δημόσιο πανεπιστήμιο των μπαχαλάκηδων και του Ρουβίκωνα, οι οποίοι προστατεύονται από το άσυλο».

Η κ. Σβίγκου κλείνει το άρθρο της με ένα υστερόγραφο, στο οποίο αναφέρει: «Οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου για την αναθεώρηση του 2007 απαντούν, με πολιτική και ακαδημαϊκή επάρκεια, σε όσα και σήμερα υποστηρίζει η ΝΔ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Ιδιαίτερα οι σύντροφοί του θα πρέπει να τον διαβάσουν προσεκτικά»
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης